Onoruri militare la înmormântarea subofițerului Constantin Toma

Jandarm Toma01*Colegii de la Unitatea Mobilă Piatra Neamț vor depune o plachetă în memoria camaradului Tomiță

In memoriam

Amintirea ta va dăinui veșnic în sufletele noastre,

Un camarad de nădejde, un militar fără cusur, dar mai înainte de toate un bun prieten.

Lumea va fi mai săracă acum, că te-a pierdut, dar știm că Teodora va acoperi acest gol, te va face să fii mândru acolo sus, în Ceruri, de unde veghezi asupra ei.

Lumea celor drepți avea nevoie de tine, însă ni te-a luat prea devreme.

Odihnește-te în pace, camarade!

„Pe eroi nu-i căutați în mormânt, ci în inima voastră“ – Nicolae Iorga

Un ceremonial militar va avea loc, astăzi, la înmormântarea subofițerului Constantin Toma (42 de ani), de la Unitatea Mobilă Piatra Neamț a Jandarmeriei Neamț.

Militarul va fi condus pe ultimul drum de peste 100 de colegi, dintre care toți camarazii săi luptători, care au la dispoziție un autocar de la Jandarmeria Bacău. Trupul subofițerului va fi înmormântat la Cristești (Iași), comuna lui natală, cu onoruri militare, în uniforma de gală și cu drapelul țării. Sicriul va fi transportat de la casa părinților lui până la cimitir cu un autovehicul al Jandarmeriei. De la capelă până la mormânt, sicriul va fi purtat pe umeri de colegii săi de la Unitatea Mobilă, iar după slujba religioasă un grup de instrumentiști va interpreta marșul funebru „Stingerea“. Colegii i-au pregătit o plachetă in memoriam prin care transmit pierderea și regretele față de un camarad deosebit și un om de onoare.

În urma lui rămân soția și fetița lor, în vârstă de doi ani.

*Medicii au o primă cauză a decesului

Plutonierul adjutant șef Constantin Toma a murit în câteva ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a ajuns la spital în șoc toxico-septic. Medicii nu au putut atunci stabili exact cauza decesului, necropsia nerelevând aspecte clare, astfel că s-au prelevat probe ce au fost trimise inclusiv la București pentru a fi examinate toxicologic, bacteriologic și testate pentru gripă. Militarul a fost internat cu simptome de gripă atipică și cu o infecție generalizată în organism, care au evoluat foarte repede și au condus la deces, a explicat doctorul Dan Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Județean Neamț.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a mai spus că jandarmul suferise o extirpare de splină în antecedente, ceea ce, în cultura medicală, deschide terenul pentru infecții cu germeni meningococi sau pneumococi.

Ieri, parveniseră primele rezultate ale examenelor ce au fost făcute aici, la Piatra Neamț, iar concluzia este că militarul a murit în urma unei infecții provocate de pneumococ: „Avem deja rezultatele analizelor bacteriologice efectuate probelor biologice prelevate la necropsie, care arată prezența germenului pneumococ, responsabil de infecția generalizată din organismul pacientului. În acest moment, cauza decesului este clară, dar așteptăm și rezultatele de la București“, a mai precizat dr. Dan Silviu Verzea.

Medicii au estimat drept cauză a decesului o gripă atipică severă sau o infecție generalizată dar fără a ști la acel moment cauza infecției, aspect ca va fi lămurit prin aceste investigații medicale.

Decesul militarului a consternat familia și i-a surprins pe colegi și prieteni. Era un cunoscut sportiv de performanță cu o carieră de 16 ani în rugby, care continua să ducă o viață echilibrată și cu program de antrenament constant, un luptător profesionist și un om bun a cărui plecare bruscă dintre cei vii i-a îndurerat profund.

Cristina IORDACHE