Omagiu Emil Bucureșteanu, aniversare 85

 

 

Unul dintre decanii de vârstă ai intelectualilor contemporani din Neamț este profesorul și publicistul Emil Bucureșteanu.

Născut în ziua de 28.01.1932, la Slobozia, Roznov, Neamț, în familia lui Ion și a Raveicăi Bucureșteanu, agricultori, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București (1958). După absolvire, a lucrat la ziarul local din Piatra Neamț „Flacăra“, apoi a desfășurat o amplă activitate pedagogică la mai multe școli, cea mai mare perioadă fiind cea de la liceul care în prezent este Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț.

Concomitent cu activitatea didactică a colaborat la ziarul local „Ceahlăul“. Alte colaborări: „Steagul roșu“ (Bacău); revistele: „Tribuna școlii“, „Magazin“, „Flacăra“, „Apostolul“, „Antiteze“, „Moldova Literară“, „Dor de dor“, „13 plus“ ș.a.

După 1989, mai precis, în 2006, a debutat cu romanul „Naiana“ și „Rașela“, după care în următorii zece ani, beneficiind de sprijinul financiar al Consiliului Local Piatra Neamț, a publicat numeroase cărți abordând diverse genuri și specii literare, de la povestiri și memorii, antologii și ediții de autor, la volume de poezie și roman: „Student în filosofie“, „Pagini de dragoste“, 2006; „Ani de școală“, memorii, 2007; „Muntencele“, 2007; „Iubiri vinovate“, 2007; „Drumuri întrerupte“ (colab.), „Poeți nemțeni“ (antolog.) 2008; „Poemele iubirii“, versuri, 2009; *„Proprietatea e sfântă“, 2009; „Povestiri“, 2009; „Cronici, eseuri“, 2009 și Emil Bucureșteanu a continuat să publice, sporind numărul volumelor editate anual, ceea ce, se pare, a stârnit interesul colegilor de breaslă care au început să-i „analizeze“ conținutul acestora, unii „descoperind“ mai multe lipsuri decât calități. Ceea ce este de necontestat în cărțile încredințate tiparului de către Emil Bucureșteanu este faptul că în volumele sale autorul se dovedește a fi un martor atent asupra evoluției lumii în care a trăit și pe care a ținut să o prezinte în imagini realiste pentru tinerii de astăzi și pentru cei ce vor veni. Stau mărturie în acest sens cel puțin două cărți publicate în 2015 („Eseuri, cronici“ și „Parfum de Piatra Neamț“), precum și alte două titluri din 2016 („Amor rural“ și „Literatura senectuții“). Recent, Emil Bucureșteanu a fost distins cu Premiul I la Concursul Național de Proză „Alexandru Odobescu“, organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu“ Călărași, și Consiliul Județean Călărași, pentru romanul „Naiana“.

Această succintă prezentare, acum, când autorul împlinește frumoasa vârstă de 85 de ani, se dorește un modest omagiu pe care i-l aducem deși, suntem conștienți că nu am reușit nici pe departe să realizăm un profil pe măsura Omului, profesorului, publicistului și autorului complex care este Emil Bucureșteanu.

Constantin TOMȘA