Oftalmologia lăcrimează după un aparat chirurgical

aparat oftalmo

* Un pacient, operat până la urmă în Germania, pledează pentru cauză

* Spitalul judeţean a primit, de la CJ, bani pentru dotarea sălilor de operaţii ale chirurgie, acestea fiind considerate prioritare

* Acum, dr. Căileanu revine cu solicitarea, argumentată: mii de bolnavi ar putea fi ajutaţi

Un pietrean şi-a luat inima-n dinţi şi a pornit, temerar, o luptă pentru o cauză nobilă, după cum susţine domnia sa, în speranţa că nemţenii care au nevoie de operaţie la ochi să nu mai fie nevoiţi să „bată” centrele universitare ori străinătatea. Foarte bine documentat despre circuitul fondurilor, a făcut o solicitare la Consiliul Judeţean Neamţ, în nume propriu, pentru dotarea cu un microscop operator cu facilităţi suplimentare pentru pacienţi cu patologie de pol posterior.

Coincidenţa, desigur, a făcut ca taman în acea perioadă, pe final de an 2013, Consiliul Judeţean Neamţ să fi acordat spitalului o sumă de bani, nu mai puţin de 325.000 de lei, prin suplimentare bugetară în conformitate cu amendamentul depus de Vasile Pruteanu (preşedinte comisie CJ specializată pe sănătate), şi apoi suma să fie direcţionată spre alte achiziţii, după ce Comitetul Director al spitalului şi Consiliul de Administraţie a fost împotriva achiziţionării aparatului oftalmologic, nefiind considerată o prioritate.

„Dacă aş fi fost operat în timp util şi profesionist de prima dată, s-ar fi rezolvat cu o recuperare de peste 80% şi costuri mult mai mici”, a precizat domnul Nicu C., care a dorit să-şi păstreze anonimatul. După cinci operaţii suportate la Bucureşti, fiind diagnosticat cu dezlipire de retină la ochiul drept, omul şi-a recăpătat o parte din vedere printr-o a şasea operaţie, făcută în Germania, dar care l-a costat 6.200 de euro.

Domnul în cauză a fost în audienţă la consilierul preşedintelui CJ, a trimis adrese peste adrese la spital, iar răspunsul dr. Alexandru Juncu, directorul medical al SJU, a fost următorul: „Vă aducem la cunoştinţă că la spital există 36 de secţii şi compartimente, motiv pentru care s-a făcut o listă de achiziţii de aparatură de maximă urgenţă. Deoarece compartimentul Oftalmologie a fost dotat în ultimii doi ani cu aparatură ultra performantă, am considerat oportun şi dotarea celorlalte secţii pentru a putea trata pacienţii respectivelor secţii conform cerinţelor normelor europene”. Răspuns care nu l-a mulţumit pe pietrean. Acesta s-a adresat CJ-ului, iar răspunsul primit în decembrie 2013 l-a dezamăgit: „Achiziţionarea oricăror aparate se poate face ca urmare a unei solicitări trimise spre aprobarea plenului CJ, solicitare cuprinsă în bugetul de cheltuieli la capitolul investiţii-dotări şi identificarea sumelor aferente. Prin urmare, Consiliul de Administraţie al SJU va trebui să cuprindă, în bugetul de venituri şi cheltuieli, orice sumă care va fi folosită pentru dotări-investiţii, în limita fondurilor alocate”.

Lista de investiţii pentru 2014 nu cuprinde, însă, microscopul operator, iar Consiliul Judeţean a aprobat o sumă frumuşică pentru spital, însă pentru dotarea celor cinci săli de operaţii nou-nouţe, de la chirurgie. Nici un leu pentru microscopul care ar fi salvator pentru pacienții cu probleme la ochi!

Dar medicul Denisa Căileanu, şefa de la Oftalmologie, nu renunţă la idee şi revine, în nume propriu, cu o solicitare la conducerea spitalului judeţean, argumentată pe două pagini.

„În 2012 am participat la stagii de pregătire în Germania pentru a practica intervenţii chirurgicale pe polul posterior al globului ocular, atât de necesare pacienţilor cu diabet care au complicaţii in vitros (hemoragie pe fond de retinopatie diabetică proliferativă), precum şi color cu traumatisme oculare penetrante. Pentru realizarea acestora este imperios necesar să avem un microscop operator cu facilităţi suplimentare (zoom la pedală, posibilitatea realizării fantei sistemului optic pentru vizualizarea polului posterior. Menţionez că din evidenţele noastre aproximativ 2500 de pacienţi cu patologie de pol posterior ar putea beneficia de avantajul existenţei unui microscop bine dotat în spital, fără a mai fi nevoiţi să facă lungi drumuri şi dese în centre universitare. Un alt domeniu în care microscopul cu funcţii suplimentare ne este foarte util este cel al glaucoamelor avansate., de noua tehnică putând beneficia circa 1200 pacienţi . preţul unui microscop este de aproximativ 60.000 euro fără TVA”, a precizat dr. Căileanu, în cererea depusă în atenţia conducerii SJU Neamţ.

Managerul spitalului, dr. Ioan Lazăr, nu exclude achiziţionarea acestui aparat, „dacă vor fi bani în ultimul trimestru şi dacă va fi considerată necesară; oricum ne gândim să extindem dotările, după ce rezpolvăm cu sălile de operaţii, şi mă refer la investiţii în aparatură la etajul I, respectiv ORL, Chirurgie Plastică şi Oftalmo”….

 

Geanina NICORESCU