Ofertă dublă de școlarizare pentru tinerii care aleg cariera militară

admitere isu1Au început înscrierile pentru tinerii care doresc să îmbrace uniforma de pompier.

La Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț se pot depune dosarele, anul acesta oferta educațională fiind dublă față de sesiunea de anul trecut. ,,Se organizează înscrieri la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ce realizează formarea inițială a personalului pentru nevoile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Ministerul Afacerilor Interne. Anul trecut, 4 tineri din județul Neamț au fost admiși la Facultatea de Pompieri și 6 proaspăt absolvenți ai liceelor din județ au devenit elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldești, în condițiile în care au fost scoase la concursul de admitere 120 de locuri. Anul acesta, numărul de locuri scoase la concurs de aceeași instituție este aproape dublu“, spune locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

La Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ București sunt 35 de locuri pentru specializarea instalații în construcții – pompieri, 4 ani studii, categoria ofițeri. La Universitatea Națională de Apărare „Carol I“ București – durata studiilor 4 ani, specializarea logistică, 1 loc. La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu – durata studiilor 3 ani, specializarea finanțe-contabilitate – 2 locuri, specializarea intendență – 2 locuri. La Academia Tehnică Militară București – durata studiilor 4 ani, 7 locuri (1 – transmisiuni, 1 – calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională, 3 – inginerie genistică, 1 – ingineria autovehiculelor, 1- inginerie civilă). La Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu“ Boldești – durata studiilor 2 ani, subofițeri de pompieri și protecție civilă 224 de locuri (din care 2 pentru rromi). La Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I“ Pitești – durata studiilor 2 ani, sunt 9 locuri (2 – tehnică de comunicații, 4 – construcții, 2 – operare și mentenanță echipamente de comunicații, 1- intendență).

Pentru a participa la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ menționate, persoanele care intenționează să candideze trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care să aibă capacitate deplină de exercițiu, să fie declarate apt din punct de vedere medical, fizic și psihic de către structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne ca urmare a examinării medicale, verificării îndeplinirii criteriilor antropometrice, existenței semnelor/tatuajelor neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, verificării aptitudinilor fizice și, respectiv, evaluării psihologice, potrivit baremelor și/sau criteriilor aplicabile, să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți în cursul anului în care participă la concurs și până la 27 de ani împliniți în anul participării la concurs, să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege, să aibă înălțimea de minimum 1,65 m bărbații și 1,60 m femeile.

Cei interesați, pentru a fi luați în evidență, se pot adresa Biroului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al Județului Neamț, cu sediul în str. Cuejdi nr. 34, Piatra Neamț, telefon 0233.216816, 0233.216815, int. 27128, 27007, sau pot accesa paginile oficiale de internet www.igsu.ro, www.ijsunt.ro, www.academiadepolitie.ro, www.scoaladepompieri.ro, www.armyacademy.ro, www.mta.ro, www.ncoacademy.ro.

Cristina IORDACHE