Oameni și animale prinși între ape

isu rediu*Pompierii și scafandri au ajuns cu bine și au salvat mai multe vieți în cele două zile de prăpăd

Puhoaiele umflate au creat câteva situații limită pentru oamenii și animalele prinse între ape în câteva zone din județ.

Au fost 24 de ore de luptă continuă cu stihiile naturii și pentru salvarea vieților amenințate de apele învolburate și din fericire pompierii au ajuns cu bine și la timp, astfel că nu s-au înregistrat victime omenești.

Pe fondul avertizării de cod roșu de inundații, 70 de militari de la Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“ Neamț au desfășurat de joi, 2 iunie 2016, ora 11, până vineri 3 iunie la ora 6, mai multe misiuni de salvare.

*Opt membri ai unei familii din Rediu surprinși de viitură în mijlocul Bistriței

Joi, la ora 22:32, un bărbat din Rediu a anunțat la Dispeceratul ISU – Ambulanță Neamț, prin apel la 112, că este surprins de viitură cu întreaga familie formată din opt persoane, între care cel mai mic are 3 ani, pe o insulă din albia râului Bistrița, din localitate.

Au fost mobilizați doi ofițeri și 14 subofițeri care au ajuns la locul solicitării cu o autospecială complexă pentru intervenții, o autospecială pentru victime multiple, cu autospeciala scafandrilor dotată pentru astfel de misiuni și cu o barcă pneumatică. Salvatorii au ajuns când apa mai avea doar 30 de centimetri și îi cuprindea pe cei rămași blocați în mijlocul apei, la mai bine de 30 de metri de mal. „Ținând cont de riscul mare inclusiv pentru ei înșiși, salvatorii au luat măsuri sporite de siguranță, folosin o cordiță de salvare pentru asigurarea bărcii de la mal și veste de salvare pentru fiecare membru al familiei“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă.

Misiunea a durat ceva vreme, dar familia a fost adusă la mal fără alte emoții și nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. La intervenție au participat polițiști din cadrul IPJ Neamț.

*Un cioban cu 40 de oi salvate de scafandri la Agârcia

Un cioban cu turma de 40 de oi a rămas blocat pe un grind în Bistrița, la Agârcia, comuna Alexandru cel Bun.

Când a văzut că nu are nici o șansă, omul a sunat, la ora 18, și a cerut ajutorul pompierilor. Apa era adâncă și venea cu debit mare, aducând crengi și bușteni, astfel că a fost trimis echipajul de scafandri al Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț cu autospeciala și o barcă pneumatică.

A fost o muncă chinuitoare cu forța apei, dar într-un timp destul de scurt și fără ca cineva să fie vătămat, pompierii scafandri au reușit să salveze toate cele 40 de oi aflate la un pas de a muri înecate.

*Misiuni în sprijinul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență

Joi, 2 iunie, începând cu ora 11, două echipaje de pompieri au executat o misiune de monitorizare a evoluției debitului pe râul Bicaz și pârâul Dămuc și în sprijinul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență în asigurarea măsurilor de protecție a populației din zonele aflate sub codul roșu de inundații.

Începând cu ora 17, cadrele Inspecției de Prevenire a ISU s-au deplasat în 9 comune din județ pentru a sprijini autoritățile locale în gestionarea situațiilor de urgență.

De la ora 18, pompierii nemțeni au executat misiuni de evacuare a apei din trei curți și o casă (o casă și două curți din municipiul Roman și o curte din municipiul Piatra Neamț), dintr-o hală de prelucrare a lemnului din municipiul Piatra Neamț, din subsolul unui bloc de locuințe din municipiul Piatra Neamț, dintr-o biserică din municipiul Piatra Neamț și au decolmatat un pod din comuna Alexandru cel Bun.

Misiunile de evacuare a apei au continuat vineri, 3 iunie, când pompierii au intervenit la trei gospodării de pe strada Ciocârliei, la un beci și la o casă de pe Aleea Brazilor din Piatra Neamț, la subsolul Liceului Tehnologic ,,Spiru Haret“ din Piatra Neamț, la o gospodărie din Bicaz Chei.

Cristina IORDACHE