O zi la Festivalul „Toamna Delicateselor”

festival2

Pietrenii au venit cu mic cu mare în cartierul Dărmăneşti în parcarea Galeriilor Olimp (zona Kaufland) să participe la prima ediţie a Festivalului „Toamna Delicateselor” care a avut loc în week-end-ul trecut.

Atmosfera a fost ideală pentru un final de săptămână, cu muzică, distracţie şi preparate culinare.

Oferta gastronomică a festivalului a constant mai ales în preparate din carne tradiţionale şi de regulă pregătite în bătătură. Două standuri – unul din Bucovina şi celălat de la Întorsura Buzăului – concurau în a-şi atrage muşterii cu mușchi tradiţional, cabanos de oaie, salam de casa, costiţă afumată, slănină afumată, toate mirosind şi arătând îmbietor.

Atmosfera de muzică populară întreţinută de tinere talente ale oraşului Piatra Neamţ îndemna pe cei prezenţi la câte o gustărică: un mic, frigărui şi alte preparate la grătar cu bere sau vin fiert.

Inedit pentru spectacolul artistic, prezentatorii deviind de la programul stabilit, a fost prezenţa pe scenă a doi tineri – Luis şi Roberto  – care au prezentat un număr de beatbox (o formă de percuţie vocală care reproduce ritmul tobei,sunete muzicale sau simulare de instrumente muzicale, folosind gura,buzele, limba şi vocea). Numărul lor a impresionat plăcut atât pe prezentatori, cât şi publicul spectator. Cei doi tineri sunt elevi ai Şcolii Generale nr. 8 din Piatra Neamţ şi practică beatbox de doi ani, exersând în fiecare zi.

În discuţie cu o pietreancă venită la festival împreună cu copii, aceasta ne-a mărturisit: „Am ţinut să îi aduc pe copii la acest festival ca să cunoască specificul tradiţional gastronomic. Desigur că au vrut şi câte o tură la aparatele de distracţii, tradiţionala vată de zahăr şi câte un  mic. În total m-a costat 50 de lei”.

Piperate pentru unii, ieftine pentru alţii, ofertele festivalului au încântat pe toată lumea, pietrenii fiind iubitori de tot ce ţine de tradiţie şi mai ales de preparate făcute ca la mama acasă.

Mihaela Racovanu