O zi a ars la Izvoru Muntelui!

isu 2 *Pompierii pietreni au mers noaptea, aproape o oră pe jos, cu rucsacii în spate, până la locul incendiului *Cineva a curățat cu foc la Bâtca și au ars 10 hectare de uscături și arbuști lângă pădure

Un alt dezastru, întins pe 10 hectare, aproape de pădure, care a durat o noapte și o jumătate de zi, s-a produs în zona Bâtca de la Izvoru Muntelui. Cineva a curățat terenul de uscături cu foc, c-așa-i obiceiul, dar nu s-a gândit că terenul este totuși destul de secetos, iar vântul care bătea putea împrăștia flăcările fără să mai poată fi controlate. Ceea ce s-a și întâmplat și pe la ora 20:21 s-a cerut ajutorul pompierilor.

Cine a sunat la 112 a spus totuși că incendiul este aproape de pădure, dar probabil n-a dat sufieciente detalii privind amploarea. Pompierii care au ajuns de la Piatra Neamț au mers pe jos vreo 40 de minute – asta înseamnă câțiva kilometri pe un teren necunoscut, noaptea și cu rucsacii cu apă în spate.

*3 tone de apă cărate cu TAF-ul

În urma apelului la 112 de marți, 5 aprilie, la locul solicitării s-au deplasat 6 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. În același timp „dispecerii ISU Neamț au anunțat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și reprezentanții Ocolului Silvic Bicaz și pe cei ai Direcției Silvice Neamț“, după cum a precizat locotenentul Andrei Grancea,ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Spre locul dezastrului au fost mobilizați 6 pompieri voluntari și au fost pregătite două rezervoare de câte o tonă și jumătate care au fost transportate cu un TAF în zonă, pentru a asigura apa necesară intervenției.

*Au fost chemați pompieri din tot județul și s-a apelat la Club OFF ROAD Piatra Neamț și la jandarmii montani

Autospecialele nu au putut urca până la locul dezastrului, așa că pompierii au mers pe jos, noaptea, cu rucsacii de incendiu în spate, mai bine de 40 de minute.

Comandantul echipajelor și pompierii militari au realizat proporțiile incendiului abia când au ajuns acolo: ardeau arbuști, doborîturi și vegetație uscată în imediata apropiere a pădurii pe o suprafață de câteva hectare. „Comandantul intervenției a cerut suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție. Echipaje de pompieri de la toate subunitățile ISU Neamț s-au deplasat pentru stingerea incendiului“, a mai spus lt. Andrei Grancea.

În plus, a fost solicitat din nou sprijinul Clubului OFF ROAD Piatra Neamț, la fel ca la incendiul de la Secu de la începutul lunii februarie. Acum, membrii clubului auto au început deplasarea cu o mașină de teren. Au fost implicați în acțiunea de stingere a incendiului și jandarmii montani de la Bicaz.

Principala preocupare a forțelor a fost de a proteja cât mai mult pădurea, pentru ca incendiul să nu ia proporții catastrofale și au continuat lupta cu flăcările.

*Incendiul a fost stins după 17 ore de luptă cu flăcările

Operațiunea de stingere a incendiului s-a întins pe tot parcursul nopții de marți spre miercuri, cu 3 ofițeri și 29 de subofițeri ai ISU Neamț.

Dimineață, alți militari i-au înlocuit pe cei de noapte, iar la amiază alte efective i-au schimbat pe cei de zi. În jurul orei 13:30 s-a reușit lichidarea dezastrului. „Miercuri dimineață un ofițer și 13 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț încă interveneau și au fost înlocuiți de un ofițer și șapte subofițeri de la aceeași subunitate, care acționau încă la ora 11. Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 10 hectare“, a precizat ofițerul de presă.

Incendiul a fost stins după 17 ore de luptă cu flăcările și este al treilea mare dezastru din acest an, de același gen. Iar nemțenii nu vor să învețe din greșelile altora.

Cristina IORDACHE