O ursoaică a atacat la Pîrîul Mare

* Omul a fugit să se salveze, dar în urmă animalul a sfâşiat mai mulţi miei

*Proprietarul animalelor omorâte spera la subvenţie, dar acum trebuie să-şi refacă turma din banii lui

*Este al doilea atac al unui urs în comuna Ceahlău, după cel de la începutul lunii iulie

 

Un al doilea atac al unui urs asupra oilor din comuna Ceahlău a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. De această dată, cel care avea oile la păscut pe islazul comunal din satul Pîrîul Mare, într-o zonă din spatele bisericii, spune că era o ursoaică însoţită de doi pui. Ioan Marcoci a văzut animalul şi a fugit ca să-şi salveze viaţa. În urma lui, 7 miei din cei fătaţi în primăvară au fost ucişi de ursoaică.

„Oile mele erau pe islazul comunal, în spatele bisericii, când o venit fiara, o ursoaică şi doi pui, iar eu am fugit de-acolo, doar n-aveam să rămân să mă mânce şi pe mine! Era la vreo 500 de metri de biserică, aproape de drum, vă daţi seama că rupea tot în cale. Nu ştiu ce să mai fac acuma, noi am cumpărat oile ca să le creştem, să facem brânză, să vindem carne, aşteptam subvenţia de la APIA pe ele, iar acu mi le-o omorât ursul! Am avut ofertă să vând mieii în primăvară, dar n-am vrut, iar acuma am rămas fără ei. Este a doua oară când se întâmplă, de-acuma ne aşteptăm ca ursul să dea iama la vite. Dar noi, ce să facem? Să mai ţinem animale, ca să ni le mănânce ursul? Că ursul e ocrotit de lege, dar de noi nu interesează pe nimeni, că noi aici, la munte, n-avem altceva decât să să creştem animale ca să putem trăi. Acuma, numai dacă ne-o despăgubi pe mieii ăştia, că până atunci trebuie să mă descurc cum pot!”, a mai spus Ioan Marcoci.

Ieri dimineaţă, comisia de evaluare a fost la faţa locului şi a analizat situaţia, apoi s-a discutat problema şi s-a întocmit un proces verbal. Au luat parte la cercetări un reprezentant al asociaţiei „Lupul Cenuşiu” care administrează inclusiv fondul cinegetic din Parcul Naţional Ceahlău, un reprezentant de la Agenţia de Protecţia Mediului, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, de la Primăria Ceahlău.

„Am fost la faţa locului şi am găsit câţiva miei morţi, medicul veterinar a fost primul acolo şi a găsit şapte cadavre, a eliberat certificatele de necropsie, iar acum am evaluat paguba”, a declarat inginerul Dan Lungu de la Oficiul Cinegetic al ITRSV Suceava. „Sunt miei fătaţi în primăvară şi am stabilit toţi membrii comisiei să fie despăgubit cu 220 lei per cap de animal. Acum, procesul verbal de evaluare şi cu documentele ce vor fi întocmite de primărie vor fi înaintate la ITRSV Suceava, iar după ce vor fi aprobate, vor fi trimise la Ministerul Mediului, de acolo se dă avizul pentru despăgubire şi banii. A mai fost un caz tot aici, luna trecută, documentele au fost trimise deja la Bucureşti, urmează să se acorde daunele. Banii vin mai greu, dar se acordă despăgubiri, au mai fost situaţii la Suceava, chiar, şi s-au primit banii. Se aşteaptă după 15 septembrie ordinul de ministru pentru cota de recoltare de anul acesta, pentru că pentru urs se dă aprobare doar de la minister. Vom vedea ce se va stabili pentru acest sezon de vânătoare, anul trecut a fost voie doar pentru un singur exemplar, acuma vom afla ce cotă va fi”, a mai spus reprezentantul ITRSV Suceava.

Comisia a dezbătut ieri inclusiv varianta organizării unei acţiuni de gonire a urşilor spre zone mai sălbatice. Apropierea fiarelor la aşa o mică distanţă de gospodăriile oamenilor îngrijorează pe toată lumea.

„S-a pus problema organizării unei acţiuni de îndepărtare a animalelor, dar este destul de periculos, pentru că vorbim de urs”, spune inginerul Sergiu Vasilică, vicepreşedintele AVPS Lupul Cenuşiu. „Nu ştim după acest ultim atac dacă e un singur urs, sau sunt mai mulţi şi atunci e mult mai riscant. Oamenii sunt speriaţi, pentru că ursul a venit foarte aproape de gospodăriile lor şi se tem că vor da atacul la vite. S-a întâmplat acum, recent,  în zona Bicazului, dar pentru o singură vacă omul nu a mai vrut despăgubire. Noi nu avem ce face, deocamdată, pentru că nu am primit aprobare de vânătoare. Deşi, anul trecut am solicitat pentru 3 urşi şi am primit aprobare doar pentru unul. Anul acesta, am trimis solicitare tot pentru trei, dar rămâne de văzut cât vom primi”, a mai spus Sergiu Vasilică.

Primarul de Ceahlău spune că oamenii sunt panicaţi de aceste atacuri, pentru că urşii au ajuns foarte aproape de gospodării şi se pot orienta asupra vitelor. „Dacă ursul se obişnuieşte că găseşte carne aici, tot vine”, spune Constantin Coroamă. „Oamenii sunt îngrijoraţi, mai ales că de vânat nu prea se mai autorizează, iar ursul e un animal periculos, nu mănâncă doar fructe. Domnul Marcoci este foarte supărat pentru că a investit nişte bani şi acum a rămas fără oi, despăgubirile vin cum vin, iar pentru banii de la APIA ar trebui să o ia de la capăt cu documentaţia”, a mai spus primarul de Ceahlău.

Cristina IORDACHE