O singură „Școală Europeană“ din Neamț

*La concursul național au participat 3 unități de învățământ nemțene

O singură unitate de învățământ din județul Neamț a obținut titlul de „Școală Europeană“ în cadrul celei de-a XIV-a ediții a concursului național cu același nume. În cadrul competiției, organizate de către Ministerul Educației, au participat 117 unități de învățământ preuniversitar care au derulat o serie de proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, tineretului și sportului.

În urma unei selecții riguroase, 63 de școli din țară fost declarate câștigătoare, printre acestea numărându-se, pe locul 38, Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman, cu 156 de puncte. În cadrul competiției au fost evaluate calitatea și coerența managementului școlii, reliefate atât în documente, dar și în ceea ce privește impactul pe care l-au avut activitățile derulate. În această competiție a fost înscrisă și Școala Gimnazială nr.5 din Piatra Neamț, a cărei activități a fost apreciată cu doar 141 de puncte, precum și Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ Târgu Neamț – care nu a reușit să adune mai mult de 106 puncte.

Calificativul de „Școală Europeană“ este valabil timp de trei ani, iar după încheierea perioadei școala trebuie să candideze din nou la acest titlu.

Decernarea premiilor de anul acesta va avea loc pe 15 iunie, la Palatul Parlamentului din București. Competiția „Școală Europeană“ a fost lansată de MEN în 2004.

Întrecerea derulată sub titulatura „Școală Europeană“ constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Certificarea școlilor cu titlul de „Școală Europeană“ le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care acestea le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

În anul 2015 Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra Neamț a obținut titlul de Școală Europeană fiind clasat pe locul 12 în rândul celor 60 de câștigători, iar anul trecut Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț a fost desemnată Școală Europeană ocupând un onorant loc 6 în lista care cuprindea 60 de câștigători la nivelul țării, iar în același an și Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț a primit onorantul titlu, fiind clasat pe locul 42.

Pentru câștigători, ani de an se alocă de la bugetul Ministerului Educației suma de 5.000 lei pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar declarată câștigătoare. Sumele vor fi utilizate de către fiecare unitate școlară pentru dotări. Decizia privind bunurile care vor fi achiziționate aparține conducerii fiecărei unități de învățământ.

Geanina NICORESCU