O provocare pentru scriitorii nemțeni: Concursul „Istoria Literaturii Române Contemporane”, ediția a II-a

08/04/2019
  • La competiție poate participa orice scriitor cu vârsta de peste 18 ani, care are cel puțin două cărți publicate

Scriitorii nemțeni sunt invitați să se înscrie, până pe data de 30 aprilie, la cea de-a II-a ediție a Concursului „Istoria Literaturii Române Contemporane”, eveniment organizat de Editura Verbaniana.

Concursul „Istoria Literaturii Române Contemporane” este o inițiativă literară și culturală care vrea să evidențieze, anual, o serie de scriitori români, mai mult sau mai puțin cunoscuți, ale căror opere sunt incluse în patrimoniul național cultural român prin Depozitul Bibliotecii Naționale a României și care merită să fie aduși în atenția publicului cititor.

După cum informează organizatorii, anul acesta o seamă de scriitori participanți la concurs, în funcție de valoarea literară a operelor trimise, vor primi ca premiu un interviu care va fi tradus în italiană și va fi publicat în reviste literare și pe site-uri importante din Italia.

Potrivit regulamentului, la competiție poate participa orice scriitor cu vârsta de peste 18 ani, care are cel puțin două cărți publicate cu ISBN și CIP oferite de Biblioteca Națională a României. Este permisă abordarea oricărui gen literar (poezie, proză, eseu, critică literară, aforisme etc.). Nu se acceptă autori cu volume publicate în regim self-publishing. Pot participa și scriitorii ale căror creații literare au apărut în Istoria Scriitorilor Români din anul 2018, fără a mai trece prin selecția juriului. Aceștia din urmă sunt invitați să transmită materialele literare direct, cu mențiunea că acestea au fost deja publicate anul trecut.

O selecție de scriitori și stiluri valoroase

Scriitorii selectați vor fi incluși în „Istorie”, atât cu fragmente din operele lor, fragmente din recenzii și fragmente din prefața unor opere, cât și cu un profil biografic, ilustrat cu o fotografie. Fiecărui autor îi vor fi alocate zece pagini format A5, în care acesta își poate trece inclusiv detalii legate de publicitate literară. Prețul unui exemplar este de 50 lei.

Organizatorii mai precizează că„Istoria Literaturii Române Contemporane” este un concurs literar în urma căruia vor fi selectați scriitorii români strict pe criterii de valoare literară.

Concurenții vor trimite, pe adresa verbagabriela@gmail.com, următoarele materiale literare (însumând zece pagini A5): scurtă biografie literară; poezii sau fragmente din operele literare; referințe critice: recenzii, fragmente de prefață, alte cronici sau note critice literare; fotografii ale unor cărți publicate. Scrierile se primesc doar în format word. În cazul în care materialele trimise depășesc zece pagini A5, vor fi oprite spre publicare doar primele zece pagini.

„Suntem mândri să putem prezenta, an de an, o colecție de scriitori care înseamnă sau vor însemna ceva și au ceva de spus în contextul vieții literare românești, care este atât de efervescentă actualmente. Această Istorie Literară este, până la urmă, o colecție de scriitori și de scrieri care reprezintă istoria vieții și a culturii noastre. «Istoria Literaturii Române Contemporane» este un reper, alcătuit dintr-o selecție de scriitori și stiluri valoroase, un instrument important atât pentru contemporani, cât și pentru generațiile viitoare”, precizează editorii.

Fiecare autor a cărui operă va fi selectată va fi anunțat personal, prin e-mail, în termen de aproximativ două săptămâni și, dacă va dori mai multe exemplare din volumul „Istoria Literaturii Române Contemporane”, va primi o ofertă personalizată. În măsura în care va primi un răspuns afirmativ, autorul va trimite prin e-mail o fotografie, adresa exactă de expediere și dovada plății.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa: verbagabriela@gmail.com.

Irina NASTASIU

Lasa un comentariu