O platformă de lemne „pleacă” ilegal zilnic din pădurile nemţene

lemneEste vorba de ceea ce oamenii legii au confiscat în acţiunile lor, fără a mai pune la socoteală ceea ce se fură şi nu se depistează

Analiza rezultatelor obţinute în urma controalelor din primele trei luni ale anului în ce priveşte combaterea furtului de material lemnos din pădurile nemţene arată o situaţie alarmantă. Vârful icebergului este dat de cifre care spun că zilnic dispare o platformă de lemn, din care trei sferturi este cherestea. În condiţiile în care poliţiştii şi silvicultorii au de partea lor, în plus, un instrument extrem de util în identificarea ilegalităţilor comise în codrii noştri – Radarul Pădurii, situaţia dovedeşte o dată în plus, dacă mai era cazul, dimensiunea distrugătoare a fenomenului defrişărilor ilegale. „În primul trimestru al anului 2015, polițiștii nemțeni au confiscat circa 1.880 mc de material lemnos, în valoare de 160.000 de lei. În urma verificărilor, au fost deschise 87 de cauze privind comiterea delictelor silvice, în care sunt cercetate 27 de persoane”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

*Se fură la drumul mare

Din datele oficiale, reiese că, anul acesta, cel puţin o platformă cu lemne a „plecat” ilegal din pădurile nemţene. Polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au fost sprijiniţi în acţiunile de control de polițiști de la Ordine publică împreună cu care au acționat permanent pentru constatarea și sancționarea faptelor ilegale la regimului silvic, mai spun oficialii. Aceste activităţi s-au concretizat prin verificări derulate la 589 de obiective, dintre care la 11 exploatări forestiere, la 19 instalații de debitat lemnul, 18 depozite, 16 piețe și 525 de mijloace de transport.

La final, au fost aplicate 251 de amenzi în valoare de 250.000 lei, majoritatea pentru transportul materialelor lemnoase fără avize de însoțire ori fără documente comunitare echivalente acestora, aşa cum prevăd normele în vigoare. Asta arată o medie de 1.000 de lei amenda, ceea ce, pentru volumul tăierilor ilegale, este infim.

*Fentarea sistemului – la „liziera” legii

Din rezultatele poliţiştilor nemţeni mai aflăm că cea mai mare parte a lemnului confiscat în primul trimestru a fost sub formă de cherestea. Din cei 1.880 mc depistaţi fără acte, cheresteaua a reprezentat 1.571 de metri cubi. Restul confiscărilor au fost lemn de lucru (231,52 mc) şi lemn de foc (77,39 mc). „Valoarea materialului lemnos depistat şi confiscat după primele trei luni ale anului se ridică la valoarea de 162.450 lei”, a mai spus ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Dimensiunea fenomenului este dat de cel mai recent exemplu, cel al unui tânăr care a fost surprins în trafic la volanul unui autotractor cu două platforme pline de cherestea de brad fără documente. El a fost depistat la orele amiezii, de polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz, pe DJ 127A. „În urma verificării, conducătorul auto, un bărbat de 23 de ani din Dămuc, nu deținea aviz de însoţire ori documente echivalente acestora prevăzute de legislație pentru cantitatea de 40,98 mc cherestea din specia răşinoase pe care o transporta”, a mai precizat subinspectorul Elena Bulgărea.

Lemnul, în valoare de 18.441 lei, a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic Bicaz, iar şoferul a fost amendat cu 3.000 lei.

Cristina Iordache