O nouă prelevare reușită de organe, la Spitalul Județean

transplant organe*În urma unui accident vascular cerebral, o femeie a devenit donator de ficat, rinichi, piele și cornee * Legislația privind donarea de organe va suferi modificări impuse de Comisia Europeană

O nemțeană în vârstă de 57 de ani, care s-a stins în urma unui accident vascular cerebral cu inundație cerebrală masivă, a salvat mai multe vieți în urma prelevării și transplantării cu succes a organelor sale viabile. Intervenția a avut loc în noaptea de 20 spre 21 noiembrie 2015, în cadrul secției ATI din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după ce femeia a intrat în stare de moarte cerebrală. Echipa de specialiști a fost coordonată de prof. dr. Cristian Lupașcu, de la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iași, chemat de urgență pentru această operațiune amplă, de prelevare a ficatului, celor doi rinichi, a corneei și a unor porțiuni de piele. Țesuturile și organele prelevate cu acordul familiei îndoliate au fost trimise la București și la Iași, fiind transplantate cu succes unor bolnavi compatibili cu donatoarea.

* ATI are acreditare pentru 5 ani

Potrivit informațiilor furnizate de dr. Paula Burcă, medic specialist medicină internă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, compartimentul ATI din cadrul SJU este acreditat pentru prelevare de țesuturi și organe încă din vara anului 2014, pentru o perioadă de 5 ani. Datorită echipei de specialiști și a condițiilor create „ca la carte“, în decurs de un an și jumătate s-au făcut mai mult de 10 intervenții, toate fără cusur.

„În 2015 au avut loc 3 prelevări de organe pentru transplant, de la persoane aflate în moarte cerebrală. Prima intervenție realizată de specialiștii din ATI a avut loc în luna martie, când s-au prelevat organe de la victima unui accident vascular cerebral, cea de-a doua prelevare s-a făcut în luna aprilie, iar cea mai recentă – luna aceasta, în noaptea de 20 spre 21 noiembrie 2015. Toate intervențiile au fost reușite“, a punctat dr. Paula Burcă.

* Modificări ale procedurii prelevării de organe

Standardele de calitate și siguranță în transplantul de organe vor fi, însă, în curând, completate, printr-o directivă a Comisiei Europene. În primul rând va fi introdusă o nouă procedură operațională pentru verificarea identității donatorului, verificare ce se realizează de către asistenta șefă a secției ATI. Vor fi incluse, la rubrica „antecedente“, unele tipuri de analize. În cuprinsul fișei pentru declararea donatorului, la caracterizarea donatorului, se vor include informații referitoare la consumul de droguri de gradul 4 și neoplazia malignă.

Va fi modificată și procedura operațională vizând obținerea consimțământului, procedura de alocare a organelor, precum și protocoalele medicale. Se vor modifica și criteriile de Diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale. Se are în vedere introducerea unei alternative suplimentare pentru diagnosticarea morții cerebrale, respectiv prin ultrasonografie transcraniană Doppler. În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat și publicat pe site un proiect de ordin.

„Această modificare a apărut ca o necesitate pentru activitatea de declarare a morții cerebrale, deoarece membrii Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant, atât în urma consultărilor cu coordonatorii de transplant intraspitalicești și cu persoanele responsabile cu declararea morții cerebrale și menținerea donatorului aflat în moarte cerebrală din unitățile acreditate pentru activități de transplant (ce au solicitat în unanimitate introducerea acestei metode, consultările având loc în cadrul proiectului european Dezvoltarea competențelor în Transplant), cât și în concordanță cu evoluția metodelor științifice specifice acestei activități și acuratețea metodei respective, apreciază ca necesară introducerea acestei proceduri de diagnosticare“, se menționează în proiectul legislativ supus dezbaterii publice.

Geanina NICORESCU