O nouă filă în scandalul Apa Serv

* Preţul apei, condiţionat de datoriile primăriei pietrene

* Fostul vice al Consiliului Judeţean: „firma riscă să piardă finanţarea!”

* Proiectul de extindere a infrastructurii de apă a primit deja două corecţii financiare

Scandalul generat de compania judeţeană Apa Serv pare departe de a se fi încheiat. Periodic, când o tabără când alta, iese public pentru a mai adăuga amănunte mai mult sau mai puţin picante despre ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă în continuare în societate. După ce schimbarea CA nu a reuşit până la capăt, Gabriel Farcaş, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, vorbeşte din nou despre neregulile găsite în societate: „La compania judeţeană Apa Serv aveam două priorităţi. Una trebuia soluţionată imediat şi reprezenta reducerea preţului la apă. În acest sens s-a primit la Consiliul Judeţean Neamţ o solicitare şi din partea Primăriei Piatra Neamţ în vederea reducerii şi din ce am discutat cu cei din conducerea companiei noi suntem convinşi că se poate, puteam să reducem preţul, dar preţul la apă se reduce şi dacă cel mai mare datornic îşi plăteşte datoriile la această companie. Atâta timp cât nu-şi plătesc datoriile este pură demagogie şi pur politicianism”.

În concluzie, preţul apei rămâne, cel puţin deocamdată, neschimbat.

* Din nou Ivanov în prim plan…

Gabriel Farcaş arată că temerea referitoare la pierderea finanţării pe proiectul european aflat în derulare la Apa Serv – pe care şi-a exprimat-o şi primarul Gheorghe Ştefan – ar fi unul din motivele pentru care preşedintele Culiţă Tărâţă a operat, prin intermediul AGA, schimbarea totală a CA. Schimbare care nu s-a derulat până la capăt, ea nefiind înregistrată legal la Registrul Comerţului, ceea ce a determinat revenirea la vechea conducere.

„Cealaltă prioritate o reprezintă eliminarea problemelor apărute până acum în implementarea proiectului major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ””, a continuat Farcaş. „Până în momentul de faţă a fost plătită suma de 12,500 milioane de lei, ce reprezintă contractul de asistenţă tehnică şi care înseamnă 60% din valoarea totală a contractului în condiţiile în care nu s-au început lucrările. A fost atribuit un singur contract de lucrări şi acestea au fost sistate după câteva săptămâni, iar la celelalte aflate pe SEAP trebuiau deschise ofertele din luna ianuarie şi au fost amânate până la o dată care se va anunţa ulterior. Deci şi acolo sunt probleme, proiectele nu corespund cu studiile de fezabilitate, nu avem liste cu cantităţi de lucrări, în condiţiile în care Ministerul Mediului a transmis în mod special adrese pentru a fi actualizate proiectele cu studiile de fezabilitate”.

Şi aici Gabriel Farcaş aduce din nou în discuţie implicarea fostului director al companiei de apă, Neculai Ivanov: „Din cele 12, 500 milioane de lei care au fost acordate firmei de asistenţă tehnică până la 31 ianuarie a fost rambursată doar suma de 1,2 milioane de lei, 8%. La contractul de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi întocmirea documentaţiei pentru contracte atribuit Asociaţiei Tractebel Engeneering & NCO SA la care team leader este domnul Ivanov, Autoritatea de management a aplicat o corecţie financiară, până acum, în valoare de 571.399 de lei deoarece a fost emisă o suspiciune de neregulă. Dacă adunaţi această sumă cu 154. 552 de lei aplicată deja la acel contract CL1 atribuit  şi neîncepute lucrările, contractul „Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în aglomerarea Piatra Neamţ”, suma corecţiilor ajunge la 725.951 de lei. Această sumă trebuie repusă în bugetul companiei şi se va reflecta în iulie 2013 în creşterea tarifelor serviciilor de apă şi canalizare. Având în vedere experienţa managerială nefastă a actualei echipe în derularea proiectelor cu finanţare europeană implementate anterior când au primit o corecţie de 800.000 de euro, există pericolul ca acest proiect major să primească o corecţie financiară de până la 100%. Şi atunci compania Apa Serv nu va mai putea distribui apă şi va intra în colaps financiar. De aceea ne-am grăbit, am fost acuzaţi de numirea în CA al Apa Serv al unor oameni apropiaţi anumitor societăţi. Vreau să vă amintesc faptul că anunţul pentru acea selecţie organizată de o firmă de recrutare de personal independentă a stat pe site-ul Consiliului Judeţean, pe site-ul companiei Apa Serv şi în ziare naţionale. Procesul de recrutare a durat peste 50 de zile, au fost înscrişi candidaţi din toate partidele politice, cei care au corespuns au trecut în faza a doua. A fost înaintată o listă cu cei care s-au calificat celor din AGA Apa Serv”.

Surprizele par să se ţină lanţ la compania de apă, aşa încât să faci o predicţie despre ce se mai poate întâmpla acolo în viitorul apropiat este destul de riscant.