O nouă expediție pietreană în Himalaya

alpinistiO echipă din Piatra Neamț, formată din 3 alpiniști, se află în fața celei mai mari provocări din carieră și este aproape de o nouă expediție în Himalaya, pe vârful Cho Oyu, vârf ce are o altitudine de 8.201 metri. Cei 3 temerari pietreni sunt Ionuț Ștefănescu, Adrian Laza și Iulian Petre, care au mai fost împreună în Himalaya, în anul 2014, alături de alți colegi, când au urcat pe Mera Peak și Island Peak, iar Ionuț Ștefănescu a ajuns în premieră pe un vârf de peste 7.000 de metri, Baruntse. De această dată, misiunea celor 3 alpiniști este una mult mai grea și mai provocatoare, în condițiile în care doresc să ajungă în premieră pe un vârf de peste 8.000 de metri, cu este Cho Oyu, 8.201 metri, care mai este denumit Zeița de Peruzea sau Zeița Turcoaz.

Vârful Cho Oyu

Vârful Cho Oyu este un munte din masivul Himalaya, situat la 20 de km vest de Everest, cel mai înalt vârf din Himalaya, și este amplasat direct pe granița dintre China și Nepal, fiind trecut după măsurătorile din anul 1984 pe lista munților de peste 8.000 metri altitudine. Cho Oyu este, după Everest, muntele cel mai frecvent escaladat de peste 8.000 metri, deoarece are o ascensiune mai abordabilă sau mai puțin dificilă, are un aer rarefiat și sărac în oxigen. Cho Oyu a fost văzut prima dată în anul 1951, în anul următor l-a descoperit și celebrul alpinist neozeelandez Edmund Hillary, iar în anul 1954 a fost cucerit pentru prima dată de 3 alpiniști din Austria. În anul 1958 a avut loc a doua tentativă reușită, iar un an mai târziu, muntele a făcut și primele victime, atât femei, cât și bărbați. De altfel, din anul 1954 și până în prezent, pe Cho Oyu s-au înregistrat 47 de accidente mortale.

Pasionați de munte

Expediția pietreană se va desfășura în perioada 3 septembrie – 25 octombrie, aproximativ o lună și jumătate, iar ideea de a urca pe Cho Oyu i-a venit lui Adrian Laza, cel mai în vârstă dintre cei 3 alpiniști. Stabilit la Piatra Neamț, Adrian Laza este de profesie inginer silvic, a făcut facultatea la Brașov, acolo unde a luat primele contacte, s-a format cu muntele și s-a îndrăgostit de această pasiune. A lucrat apoi în Canada, unde a avut primele ascensiuni mai înalte, 4.200 de metri când mers pe traversa Stâncoșilor, iar în 2014 a escaladat primul șasemiar, pe Mera Peak și Island Peak, în Himalaya.

Pasionat de munte, Adrian Laza vrea să-și treacă în palmares și un vârf de peste 8.000 metri, dar este conștient că expediția de pe Cho Oyu va fi una foarte grea. „Îmi doresc foarte mult să reușim această expediție, dar sunt conștient că va fi foarte greu pentru că Cho Oyu este un munte foarte dificil. Pentru a reuși, trebuie să combinăm efortul individual și munca în echipă, nu e un munte foarte tehnic, dar are multe alte provocări, iar cel mai important pentru noi va fi aclimatizarea, în condițiile în care aerul este foarte rarefiat acolo sus, vântul bate foarte puternic și trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere“, a spus Adrian Laza.

Ionuț, Adrian și Iulian vor începe ascensiunea de pe teritoriul Chinei, vor pleca pe 3 septembrie de la București spre Kathmandu, capitala Nepalului, vor obține apoi viza pentru China, vor ajunge în orașul Lhasa din China, după care vor mai merge cu mașina până la o altitudine de 4.800 metri. De acolo, ajutați de iaci, care vor căra bagajele, vor urca până la prima tabără de bază, 4.900 metri, unde vor sta timp de 10 zile pentru aclimatizare. Vor urca apoi la 5.700 metri, apoi la tabăra 1, 6.400 metri, tabăra 2, 7.100 metri, după care vor ajunge în ultima tabără, 7.500 metri. De acolo va începe ascensiunea către vârf, o ascensiune foarte grea, care durează foarte mult, în jur de 16 ore, unde temperaturile ajung și la -45 de grade, iar vântul bate foarte tare. „În 2014 mi-am îndeplinit un vis, acela de a urca pe două vârfuri de peste 6.000 metri, și am reușit. Acum, marea provocare este Cho Oyu, un optmiar, iar de când ne-am propus să mergem acolo, vă spun sincer că nu mă mai lasă să dorm. Mă gândesc foarte tare la această expediție, ne-am pregătit foarte bine în ultima perioadă, am fost recent în Făgăraș pentru a ne antrena, pentru că la noi altitudinile nu sunt la fel de mari, ne vor pregăti în continuare și sper să fim în formă optimă înainte de plecarea spre China“, a spus și Iulian Petre, cel care lucrează în domeniul auto și care este pasionat de mai mulți ani de munte și drumeții.

Costurile, o problemă în curs de rezolvare

Pe lângă provocarea ascensiunii pe vârf, cei 3 temerari pietreni mai au de rezolvat o problemă până la plecarea spre China, și anume să strângă banii necesari pentru această expediție. Pentru a ajunge pe Cho Oyu, fiecare dintre cei 3 are nevoie de aproximativ 15.000 de dolari, bani necesari în primul rând pentru a plăti taxele de intrare în parcul național care cuprinde muntele din Himalaya. Deocamdată, Ionuț, Adrian și Iulian au strâns o bună parte din această sumă, dar mai au nevoie de ceva fonduri pentru a fi siguri că expediția va putea fi dusă la bun sfârșit. Fără doar și poate, cel mai experimentat dintre cei 3 este Ionuț Ștefănescu, cel care a început escalada în anul 1992 la clubul Salt din Piatra Neamț al lui Ciprian Chelariu, în 2005 s-a apucat serios de această pasiune, iar în 2009 și 2010 a început primele ascensiuni în Alpi.

Expediția din acest an va fi a cincea din carieră pentru Ionuț Ștefănescu, în Himalaya, ultima, în 2014, fiind o reușită, când a reușit să ajungă la 7.000 de metri, pe Baruntse. „Este o nouă provocare pentru noi și pentru mine personal, acest optmiar. Sunt două căi de acces pentru a urca pe Cho Oyu, una în Nepal foarte dificilă pe care nu s-a mai urcat de mulți ani, și am ales să urcăm pe partea chineză, ceva mai accesibilă. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, cea mai propice lună pentru a urca pe Cho Oyu este luna septembrie și de aceea și noi vom pleca în acea perioadă. Este un munte abrupt, dar ne-am pregătit foarte bine, avem și un echipament adecvat, destul de scump, care cuprinde tot ceea ce avem nevoie, crampoane, colțari, corzi, pioleți. Este și un efort financiar destul de mare, ne trebuie cam 15.000 de dolari de persoană, iar pe această cale vreau să le mulțumesc celor care ne-au sprijinit până acum, SIF Moldova, Rifil, Primăria Gârcina, Lafor, Dinamic 92, CJ Neamț, IPS, ADF, Izotec și farmaciile Ardealul, dar ne mai trebuie ceva bani și sperăm să-i putem obține. După 7.500 metri, după ultima tabără de bază, începe zona morții până în vârf, cu pante foarte abrupte la 40 de grade, care trebuie abordate fiind asigurați. Cel mai important pentru noi este să lucrăm în echipă, să ne ajutăm unul pe altul, și să ne întoarcem toți 3 sănătoși acasă. Federația Română de Alpinism nu susține astfel de acțiuni, ia în calcul doar palmaresul. Astfel de expediții, de peste 7.000 metri, sunt luate în calcul de statul nepalez, care la urmă îți acordă un certificat de reușită. Pentru noi, această provocare are și o cercetare aparte, vrem să vedem cum se adaptează organismele la efort, în acele condiții de pe munte, și vrem să știm de ce alții au putut și noi nu. Se spune că Cho Oyu este un antrenament pentru Everest. E clar că visul oricărui alpinist este să ajungă pe Everest, dar dacă acum ne trebuie 15.000 de dolari, de persoană, pentru Everest, costurile sunt mult mai mari, aproximativ 60.000 de dolari de persoană. Expediția va avea și o latură culturală, pentru că vrem să ajungem în Tibet, să vizităm locurile de acolo, cum trăiesc oamenii în acea zonă a lumii, vrem să vizităm orașul interzis, cred că va fi o experiență mai mult decât utilă pentru noi. Cel mai important pentru a reuși, va fi aclimatizarea, de aceea vom sta mai multe zile în taberele de bază pentru a învăța organismul cu condițiile meteo de acolo“, a declarat Ionuț Ștefănescu.

Pregătire pe Mont Blanc

Înainte de plecarea spre Himalaya, Ionuț Ștefănescu, Iulian Petre și Adrian Laza se vor mai pregăti pentru această ascensiune, timp de 4 zile pe Mont Blanc, în Franța, cel mai înalt vârf din Europa Occidentală. Primul alpinist pietrean care a ajuns pe Cho Oyu este Constantin Lăcătușu, în anul 1998, care a făcut parte din prima expediție integral românească care a ajuns pe un vârf de peste 8000 de metri, fără oxigen suplimentar. În acest an, niciun alpinist din România nu a reușit să ajungă pe Cho Oyu, singura tentativă, nereușită, fiind cea a sibianului Adrian Vălean.