O nouă boală psihică: dependenţa de calculator!

dependenta de calculator

 Psihiatrii pediatrici nemţeni  salută introducerea diagnosticului „dependenţă de calculator” în clasificarea internaţională a tulburărilor psihice, boală tot mai des întâlnită, dar nerecunoscută până acum prin lege.

„Mă bucur că această tulburare pe care oricum, până acum, noi o tratam destul de frecvent, poate fi consemnată şi scriptic. Din păcate, în multe cazuri depistăm această problemă pe fondul unor manifestări care nu par să aibă vreo legătură cu statul excesiv la calculator, însă realitatea este că sunt site-uri care influenţează temperamentul copilului, al adolescentului”, ne-a declarat dr. Paula Iliescu, şefa secţiei de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Dependenţa de calculator a ajuns să fie considerată de psihologi o tulburare gravă de comportament, pentru tratarea căreia se intervine prin şedinţe de terapie. Dr. Iliescu a subliniat că, în opinia sa, grav este că părinţii îşi duc, de multe ori, copiii la psiholog ori psihiatru pentru că au anumite manifestări şi nici nu bănuiesc faptul că lumea virtuală în care se închid copiii lor este cauza.

„Pe măsură ce stăm de vorbă cu aceşti copii şi încercăm să desluşim modul lor de viaţă, înţelegem că, de fapt, anumite porniri sunt cauzate de dependenţa de lumea virtuală. Susţinerea părinţilor în adoptarea conduitei de tratament este esenţială”, a mai spus dr. Iliescu.

Oîintreagă generaţie de copii riscă să-si dezvolte personalităţi obsesive, să sufere de lipsa de autocontrol, deficit de atenţie şi imposibilitatea de a simti empatie, pe lânga dependenţa de reţelele sociale, avertizează medicii. Dncolo de problemele psihice, dependenţa de calculator poate genera afecţiuni fizice.

„Ne confruntăm şi noi cu diverse situaţii în care copiii acuză dureri de spate, de cap, oculare, pe fondul statului foarte mult în faţa calculatorului”, ne-a declarat dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei Pediatrie a spitalului judeţean.

Fiind prinşi în mrejele jocurilor virtuale, ale reţelelor de socializare, copiii stau, deseori, cu orele nemişcaţi, aplecaţi asupra computerului, cu ochii fixaţi pe monitor pentru a nu pierde secunde „preţioase” din jocurile cu miză, şi „anchilozează”.
„În general, sunt tulburări de ordin mental, pe care le diagnostichează şi tratează psihiatrul, iar faptul că boala este, în sfârşit, recunoscută scriptic, introdusă în clasificarea tulburărilor mentale, înseamnă un pas înainte”, a mai spus dr. Constantinescu.

Specialiştii susţin că, indiferent câtă influenţă ajungi să ai în mediul online, va veni momentul în care cineva se va situa chiar mai sus, fapt ce răneşte imaginea de sine, ducând la narcisism şi anxietate permanentă. Printre simptomele ce însoţesc utilizarea excesivă a internetului se numără schimbări drastice în stilul de viaţă pentru a putea petrece mai mult timp pe net, scăderea activităţii fizice generale, neglijarea familiei, neglijarea obligaţiilor e şcoală.

Geanina NICORESCU