O mulţime de schimbări în noul an şcolar!

elevi

Peste câteva zile începe noul an şcolar, iar elevii nici nu ştiu câte noutăţi îi aşteaptă. Ministrul Educaţiei a aprobat o serie de proiecte care vizează evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, materii noi în programa şcolară, la admiterea în clasa a IX-a va „cântări” mai greu media de la Evaluarea Naţională decât media ultimilor ani de studiu, iar la clasa a XI-a va fi introdusă simularea bacalaureatului.

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din anul şcolar 2013-2014, media finală pentru admiterea la liceu să fie calculată altfel decât până acum. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75% faţă de 50% cât era până acum, iar restul de 25% va fi reprezentat de media celor patru ani de gimnaziu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Neamţ au precizat că această decizie vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a la nivel naţional, date care au evidenţiat diferenţe notabile între mediile mai mari- obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici- obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională. Din această analiză reiese, practic, faptul că evaluarea la clase este, în multe cazuri, mai indulgentă decât Evaluarea Naţională.

Ministerul Educaţiei, Remus Pricopie, a mai stabilit că, începând din anul şcolar 2013-2014, vor exista evaluări şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, măsură pe care o consideră necesară în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu exista nici o evaluare a cunoştinţelor acumulate de elevi.

În ciclul primar vor fi discipline opţionale noi, precum „Educaţie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară.

Geanina NICORESCU