O femeie și patru copii, înghețați în viscol, pe prăpastia Stănilelor

*Salvamontiștii de la Baza Dochia au răzbit la ei prin zăpada de peste un metru și jumătate, după două ore

Un grup format din doi copii de 12 ani, doi tineri de 18 ani și o femeie au rămas blocați, în zăpadă și viscol, noaptea, în Masivul Ceahlău, fiind la un pas de a pieri înghețați.

În seara de vineri, 10 martie 2017, la ora 20:40 a fost anunțat prin Dispeceratul Național Salvamont și ulterior prin 112 că un grup de cinci persoane sunt în stare de epuizare în zona Poiana Stănilelor Mici și solicită intervenția de urgență a salvatorilor montani. În Masivul Ceahlău ningea de dimineață și la peste 1.500 metri altitudine era un viscol crâncen. Stratul de zăpadă nou așternut era de circa 40 cm, iar zăpada umedă și grea făcea ca intervenția cu mijloacele auto dinspre Durău peste Șeaua La Scaune să fie riscantă și îndelungată. „După evaluarea factorilor de risc, s-a decis intervenția echipei din Baza Dochia, echipă care a plecat puțin după ora 21. După două ore de luptă cu viscolul, cu zăpada care de multe ori trecea de 1,5 metri, ghidându-se mai mult după GPS, au găsit într-o mașină înzăpezită pe marginea prăpastiei de la Stănile, cinci oameni – doi copii de circa 12 ani, o femeie și încă doi băieți de 18-19 ani, aproape toți cu început de hipotermie și într-o stare de epuizare avansată“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Salvatorii au analizat varianta de a urca grupul la Cabana Dochia, de unde să coboare a doua zi, dar conducătorul echipei a realizat în scurt timp că situația era din ce în ce mai gravă.

*Misiune de 6 ore și 15 km parcurși noaptea, prin viscol

În crucea nopții, comunicațiile cu Baza Dochia, cu Durăul și cu tot ce ar fi putut acorda un suport tehnic căzuse odată cu întreruperea energiei electrice ce a paralizat Stațiunea Durău și întreg Masivul Ceahlău pentru mai bine de 14 ore. Mai mult, cei cinci turiști erau atât de prost echipați, încât a fost o minune că au rezistat mai bine de 4 ore în viscol. Cea mai mare problemă era că unul din băieți avea un bocanc rupt, talpa se desprinsese de tot și degetele îi ieșiseră pe zăpadă, existând riscul să degere.

După ce au băut ceai cald din termosele aduse de salvatori, aceștia le-au aplicat bandaje termice pentru combaterea hipotermiei, iar adolescentului rămas desculț i-au improvizat din haine, pungi și din cordelină un fel de încălțăminte provizorie, ca să poată continua drumul. „Cum la 3-4 kilometri mai jos era schitul din Stănile, s-a luat decizia de a-i duce acolo. Au fost primiți de călugări și li s-a amenajat un loc într-o încăpere încălzită. După o ultimă evaluare a stării fizice a victimelor și fiindcă oricum nu mai era spațiu disponibil, echipa de salvare a înfruntat din nou viscolul și zăpada care acoperise urmele și s-a întors la Baza Dochia la ora 2:45, după mai bine de 6 ore de intervenție și aproximativ 15 km parcurși“, a mai spus Raul Papalicef.

*Cum au văzut cei cinci moartea cu ochii

Șeful Salvamont relatează împrejurările în care cei cinci au ajuns să-și riște viața într-un șir de greșeli care denotă o doză consistentă de lipsă de respect și inconștiență. Experiența lor ar trebui să fie un exemplu pentru toți cei care cred că a urca în Masivul Ceahlău e tot una cu o plimbare obișnuită.

Raul Papalicef spune că femeia împreună cu cei patru tineri urcaseră pe data de 9 martie prin zona Bistra, fără să consulte o prognoză meteo. Au găsit barierele de intrare în zona de protecție integrală a Parcului Național Ceahlău „uitate deschise din neglijența vreunui angajat obosit după ziua cu 40 de sfinți și au urcat cu mașina până la cota 1.450, de unde nu au mai putut înainta din cauza zăpezii“.

Era cald, soare și frumos și ei erau îmbrăcați primăvăratec. Au urcat și au înnoptat la schitul de lângă cabana Dochia. A doua zi, când s-au trezit, afară era deja viscol. „În inconștiența dată de lipsa oricărei educații montane, dar și a instinctului de conservare, au mai rămas până seara, probabil sperând că vremea se va îmbunătăți. La ora 17-18 au decis să coboare muntele. Au intrat direct în viscolul care i-a orbit, dezorientat și, în lipsa echipamentului de protecție termic, foarte repede le-a măcinat forțele. Au orbecăit mai bine de două ore în zona platoului și din pură întâmplare au găsit poteca ce coboară prin Jgheabul Lui Vodă, spre Stănile. Ninsese peste 35-40 de centimetri, așa că după câteva sute de metri parcurși cu mașina, au eșuat într-un mal de zăpadă, la câțiva metri de o cădere în gol, de peste 60 de metri. În final, au făcut singurul lucru inteligibil din toată această avalanșă de greșeli care a stat la baza derulării excursiei lor și care putea să-i coste viața: au sunat la Dispeceratul Salvamont“, relatează șeful salvatorilor montani.

În lipsa educației montane, este bine totuși ca turiștii să respecte forțele și legile naturii, pentru că nu pot fi controlate.

Cristina IORDACHE