Numărătoare inversă pentru desemnarea şefilor din secţiile de votare

votare

*Şefii şi locţiitorii aprobaţi de Autoritatea Electorală pot primi până la 435 de lei

*Reprezantanţii partidelor în secţiile de votare pot primi maximum 205 lei

Prefectura judeţului Neamţ a centralizat propunerile de nominalizări pentru funcţiile de preşedinţi şi locţiitori de secţii de votare. Cei aproape 1000 de nominalizaţi au fost remişi pentru validare Autorităţii Electorale Permanente care urmează să aprobe fiecare numire în parte sau nu.

În judeţul Neamţ există 470 de secţii de votare, Biroul unei astfel de secţii este încadrat, prin lege, cu preşedinte, locţiitor şi membri. Membrii unui birou de secţie de votare sunt aleşi, prin numire directă sau prin tragere la sorţi din rândul propunerilor venite de la partide pentru reprezentanţii formaţiunilor politice respective.

Cele mai multe secţii de votare le are în judeţul Neamţ municipiul reşedinţă de judeţ, cu 75 de puncte destinate exprimării votului. Ca şi la alegerile precedente sunt sedii unde sunt mai multe secţii de votare (Liceul de Informatică, Liceul Cartianu etc.). Pe locul doi, ca secţii de votare este municipiul Roman cu 43 de astfel de puncte.

Celelalte oraşe au un număr sensibil redus de secţii: Târgu Neamţ – 12, Bicaz – 10, Roznov – 6.

La nivel de comune, numărul de secţii de votare este dictat de numărul populaţiei dar şi de aşezarea geografică a satelor componente sau de distanţele între comunităţile din zonă.

Astfel, printre comunele cu un număr mai mare de secţii de votare se remarcă Bârgăuani (9 locaţii), Girov şi Răuceşti (câte 8), Borca, Pipirg, Borleşti (câte 7).

La polul opus, va fi o singură secţie de votare în Dobreni şi cîte două în alte comune cu populaţie puţină şi o aşezare compactă a locuinţelor (Moldoveni, Negreşti, Poienari, Stăniţa, Gâdinţi, Dochia, Taşca, Tazlău etc).

Membrii birourilor secţiilor de votare (reprezentanţii partidelor) pot primi o diurnă de 10 lei (doar pentru ziua votării) şi o indemnizaţie de 65 de lei pe zi, pentru maximum 3 zile. Adică un total maxim de 205 lei.

Preşedinţii şi locţiitorii sunt şi un pic mai bine plătiţi pe zi şi pot primi banii pe mai multe zile (5). Astfel, indemnizaţia zilnică pentru aceştia e de 85 de lei, înmulţit cu 5 zile şi adăugată şi diurna din ziua respectivă – aceştia pot ajunge la 435 lei.

Propunerile de preşedinţi şi locţiitori au fost înaintate Prefecturii de către primăriile locale. Dacă la Piatra Neamţ şi Roman se primesc din timp înscrieri ale persoanelor interesate (ideal cu studii juridice sau administrative), la restul primăriilor se merge, în general, pe varianta cea mai la îndemână, în care se îmbină plăcutul cu utilul. Adică sunt propuşi, în primul rând, funcţionari din cadrul primăriilor.

 

Daniel VINCA