Nu vor să dea BAC-ul!

examen

Cel puţin 351 de absolvenţi de liceu nu s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat, motivaţia acestora fiind în majoritatea cazurilor că nu sunt pregătiţi să susţină probele.

Cel mai probabil, decizia acestora a fost influenţată şi de promovabilitatea la jumătate din anii trecuţi la acest examen.

Profesorul Viorel Stan, inspectorul şcolar general al judeţului a declarat că există alţi 485 de elevi care au rămas corigenţi şi care nu s-au putut înscrie la Bacalaureat, dar că pot face acest lucru pentru sesiunea de toamnă, dacă vor promova corigenţele.

În total, în judeţ vor fi 5.164 de candidaţi la Bacalaureat, dintre care 836 sunt absolvenţi ai liceului în seriile anterioare. Pentru aceştia au fost înfiinţate 24 de centre de competenţe lingvistice şi digitale şi 13 centre de examen.

”Vrem să avem în primul rând un examen corect şi vă garantez că aşa va fi”, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Un aspect interesant relatat poate pentru prima dată de un inspector general este cel al cadrelor didactice oprite de la procesul de supraveghere sau corectură a tezelor.

”Avem câteva cazuri în judeţ ale unor colegi profesori cunoscuţi ca fiind influenţabili, să spun aşa, motiv pentru care nu vor fi lăsaţi să participe la supraveghere sau corectarea tezelor”, a spus inspectorul şcolar general.

Aproape 3.000 dintre cei 5.000 de elevi de clasa a XII-a care au participat la simularea bacalaureatului din această primăvară au luat note sub 6,00 şi potrivit acestui test nu ar promova examenul.

Astfel, 70,59 la sută dintre cei prezenţi nu au reuşit să obţină cel puţin media 6,00, minimă necesară obţinerii diplomei de bacalaureat.

De asemenea, niciunul dintre cei 4.928 de elevi care au simulat examenul de bacalaureat nu au reuşit să obţină note maxime la toate disciplinele, dar au fost înregistrate 14 note de 10 la diverse teste.

Procentul cel mai scăzut de promovabilitate s-a înregistrat la proba de matematică sau istorie, dar şi cea a profilului urmat de licean.

Astfel, la proba a doua (matematică sau istorie), aproape 68 la sută dintre elevi au obţinut note sub 5,00 în timp ce la proba de profil, peste 56 la sută dintre aceştia nu au primit nota minimă.

La prima probă, de limba şi literatura română, procentul celor care au obţinut note sub 5,00 a fost de aproape 40 la sută.

La examenul de bacalaureat din 2012, procentul celor care au promovat examenul a fost de 47,27 la sută, cu două procente mai mult faţă de anul 2011. Doar un candidat a reuşit să obţină media generală 10, fiind vorba de o absolventă a Colegiului Naţional ‘Calistrat Hogaş’ din Piatra Neamţ.

Singura unitate de învăţământ care a avut promovabilitate de sută la sută a fost Seminarul Teologic ‘Cuvioasa Parascheva’ din Agapia, unde s-au înscris 27 de candidaţi.

La polul opus s-a aflat Liceul Agricol ‘Ion Ionescu de la Brad’ din Horia, la care niciunul dintre cei 27 de candidaţi nu a promovat bacalaureatul. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în 2011, când niciun candidat al liceului nu a promovat examenul.

 

(Gabriel Apetrii)