„Nu uita că eşti român!”, la cea de-a VII-a ediţie

IN 1 concursExistă pericolul pierderii patrimoniului moştenit de la înaintaşi…”

„Din anul 2009, am început organizarea concursului naţional «Nu uita că eşti român!». Obiectivul general al poiectului este cunoaşterea portului popular românesc şi promovarea folclorului, în încercarea de a-i determina pe copii să cunoască valorile poporului nostru, acum, când tinerii nu prea mai pun accent pe valoare. Din păcate, în societatea tradiţională românească se simte tot mai mult o migraţie către culturi străine de specificul naţional, existând pericolul pierderii patrimoniului moştenit de la înaintaşi.

De fiecare dată, la activitatea finală din cadrul poiectului, am organizat un spectacol, desfăşurat de obicei la Muzeul Satului, unde am avut invitaţi de seamă ai comunei noastre, printre care se numără şi poetul Petruş Andrei, precum şi invitaţi ai şcolilor şi instituţiilor partenere. De asemenea, toate activităţile de promovare a tradiţiilor şi folclorului românesc includ şi un program de vizitare a muzeului din satul Goşmani.

În derularea proiectului, un sprijin important ne-a acordat parohia Goşmani, iar în ceea ce priveşte mediatizarea proiectului, participarea la activităţi, acordarea de diplome de participare, alcătuirea juriului, un partener de seamă este Centrul pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare», prin doamna director Carmen Nastasă”, ne-a spus învăţătoarea Verginia Ursache, organizator al manifestării.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic Neamţ şi Şcoala „Gheorghe Nicolau” Români – Structura Goşmani, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” organizează cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Artă Plastică „Nu uita că eşti român!”.

Concursul se adresează copiilor preşcolari şi şcolari din ţară, fiind structurat pe patru categorii de vârstă: preşcolari, clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a; clasele V – VIII; liceu.

Concurenţilor le sunt dedicate secţiunile de desen – pictură, colaj şi tehnici combinate, vizând promovarea artei ca mijloc de cunoaştere, păstrare şi preţuire a portului popular românesc, precum şi a tradiţiilor şi a obiceiurilor din diferite colţuri ale ţării.

Activităţile legate de promovarea folclorului, cunoaşterea tradiţiilor, a portului popular românesc au început, la Şcoala Goşmani, prin proiectul „Să cunoaştem valorile poporului nostru”. Prima activitate amplă desfăşurată în acest sens a fost Simpozionul Naţional „Valori şi datini româneşti”, susţinut în 2006, simpozion care a avut mai multe secţiuni: prezentarea de referate în legătură cu tema simpozionului, un concurs de desene şi un festival de cântece şi dansuri populare româneşti. Festivalul s-a bucurat de participarea unui număr mare de formaţii din multe judeţe ale ţării, în total 360 de copii urcând pe scenă.

 

Înscrierile se facprin expedierea „Fişei de înscriere” şi a „Acordului pentru educaţie”, semnat şi ştampilat în două exemplare, împreună cu lucrările elevilor, prin colet poştal, pe adresa înv. Verginia Ursache, sat Goşmani, comuna Români, cod 617386, judeţul Neamţ, până la 10 mai 2015, data poştei.

Fiecare cadru didactic coordonator va înscrie în concurs cel mult trei lucrări ale copiilor, realizate în format A4.

În colţul din dreapta jos, pe faţă, se vor scrie: titlul lucrării, numele şi prenumele elevului, clasa/grupa, şcoala/grădiniţa, numele şi prenumele cadrului didactic îndrumător, localitatea şi judeţul,coletul cu lucrările copiilor urmând a conţine şi un plic autoadresat pentru expedierea diplomelor.

Jurizarea lucrărilor va avea loc în data de 30 mai 2015, organizatorii acordând diplome de participare pentru cadrele didactice coordonatoare şi premii pentru copii.

Irina NASTASIU