„Nu sunt un om al conflictelor”

INTERVIU - CULITA TARATA

Interviul săptămânii

*Județul și scena politică văzute de Culiță Tărâță

Reporter: A trecut mai bine de un an de mandat, un an și un pic de când ați preluat funcția de președinte al Consiliului Județean Neamţ. Care ar fi principalele promisiuni electorale transformate în fapte?

Culiță Tărăță: Sunt mai multe, dar să amintim doar câteva… Am atras fonduri pentru realizarea investiţiilor în sistemul de infrastructură judeţeană  demarând proiecte de reabilitare a drumurilor naţionale şi judeţene în valoare de peste 30 de milioane de lei; am asigurat continuarea organizării şi desfăşurării în judeţ a manifestărilor tradionale culturale şi academice; am făcut tot ce a depins de mine pentru redeschiderea spitalului din Bicaz, am atras fonduri în domeniul sănătăţii, pentru reabilitarea şi modernizarea spitalului judeţean, pentru ambulatoriu peste 4,6 milioane de lei, pentru blocul operator am asigurat finanţarea – pentru luna septembrie – cu 1 milion de lei, am reuşit finalizarea şi predarea maternităţii; am demarat acţiunea de reîmpădurire şi de realizarea unor perdele forestiere; am atras 24 de milioane de lei  pentru modernizarea Centrului  de educaţie incluzivă Ştefan cel Mare, în afara finalizării unor proiecte mai vechi pentru  centrele de îngrijire şi asistenţă; am asigurat  finalizarea mai multor proiecte de promovare  a judeţului şi de protecţie a mediului în valoare cumulată de peste 1 milion de euro; am reuşit obţinerea unei sume de 1,3 milioane de lei pentru blocul cu bulină din Roman… Foarte recent, zilele trecute, am depus la ARD Nord-Est două proiecte pentru obţinerea de finanţări pentru zona turistică Durău în valoare de peste 12 milioane de lei.

 Rep:  Care ar fi neîmplinirile sau lucrurile care nu v-au ieșit cum ați dorit?

C.T.: Neîmplinirile se leagă mai ales de faptul că, atunci când m-am angajat în această acţiune politică, m-am bazat pe o anume majoritate în consiliul judeţean, majoritate care, iată, astăzi arată altfel… Eu sunt executiv, pun în aplicare hotărârile consilierilor judeţeni, iar uneori n-am ce face, chiar dacă este altfel de cum mi-am dorit eu, trebuie să fac ceea ce decid consilierii, iar uneori domniile-lor decid cum cred de cuviinţă…

Rep:  Ședințele din CJ – și dezbaterile politice din afara acestui important for deliberativ al județului – au cam fost presărate cu contondențe verbale, dispute duse spre extrema discuției politice. Câștigă ceva cetățeanul din această situație?

C.T.: Disputele rareori duc la progres… Evident că nu câştigă nimic cetăţeanul, am putea spune mai degrabă că pierde… fiindcă toate tergiversările acestea, prilejuite de atitudinea unora sau altora, care ţin mai mult la orgoliul personal decât la oameni, nu fac altceva decât să întârzie aplicarea unor măsuri benefice pentru cetăţean; fie că se referă la infrastructură, fie la implementarea unor programe.

 Rep: Dumneavoastră aveți a vă reproșa ceva cu privire la ceea ce toată presa locală a numit a fi “bâlciul de la CJ”?

C.T.: Orice ar spune unul şi altul…, fiindcă am auzit şi formulări de genul „cu Culiţă Tărâţă nu se înţelege nimeni”, eu sunt şi rămân un om de înţeles, de dialog,  mai ales atunci când sunt divergenţe. Aşadar  eu nu am să-mi reproşez nimic în legatură cu… situaţia aceea pe care dv.  aţi numit-o, pe bună dreptate, „bâlci”. Eu m-am străduit să fac totul legal şi corect şi în deplină transparenţă, indiferent cât a convenit sau nu asta unora. Si-apoi eu nu sunt un om al conflictelor…

Rep: Care sunt soluțiile pentru a fi depășit acest stadiu?

C.T.:  Am spus-o în mai multe rânduri, soluţia este să lase toată lumea orgoliile şi interesele personale sau de partid deoparte şi să punem umărul să mişcăm lucrurile în Neamţ. Şi drept dovadă că asta este soluţia viabilă, nu mai departe de zilele trecute, împreună cu deputatul Ursărescu şi cu prefectul Lazăr, am început să batem comunele judeţului, pentru a analiza stadiul  realizării lucrărilor de infrastructură, dar şi pentru a vedea care sunt problemele şi necesităţile oamenilor. Iată că, lasând la o parte vechile animozităţi, reuşim împreună să facem ceva pentru oameni, pentru cei care ne-au ales şi care aşteaptă ceva de la noi.

Rep: Dată fiind actuala configurație politică a CJ Neamț, cum vede președintele Culiță Tărâță funcționarea eficientă a acestui for?

C.T.: Ce vă spuneam mai înainte, trebuie ca în atenţia consilierilor judeţeni, măcar atunci când se întâlnesc în comisii sau în plen, să stea numai şi numai  nemţeanul, cu problemele lui, cu necazurile lui, cu nevoile lui şi cu aşteptările lui vis-a-vis de noi. Trebuie să ne împlinim menirea şi rostul, fiindcă de aceea am fost aleşi, nu pentru a ne vedea de interesul personal sau de partid… Politică facem la partid, aici am fost aleşi de oameni, ca să le fie mai bine.

Rep:  Întrebare eminamente politică: ce mai știți despre mult vorbita fuziune PSD – UNPR? Cum vedeți acest subiect, inclusiv la Neamț?

C.T.: După cum ştiţi, este în vigoare protocolul după care cei doi preşedinţi la nivel naţional, domnii Ponta şi Oprea, vor purta discuţii în continuare despre această fuziune. În momentul în care se vor finaliza, noi, la Neamţ, vom respecta deciziile luate la nivel central.

 Rep: Cum vedeți USL-ul peste un an? Previziuni pentru alegerile prezidențiale?

C.T.: Nu aş vrea să mă hazardez în afirmaţii, fiindcă nu mă consider un clar-văzător… Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o alianţă în care,  ca în orice asociere politică, lucrurile sunt într-o continuă dinamică…

9. Un mesaj pentru nemțeni, și pentru cei care v-au votat dar și pentru ceilalți?

R: Pentru toţi nemţenii am acelaşi mesaj, fiindcă – dacă vă amintiţi – aşa am spus şi la investire, consider că am o mare responsabilitate, aceea de a fi în slujba tuturor nemţenilor, de a gospodări judeţul acesta cât mai bine, astfel încât locuitorii lui să o ducă mai bine. Nemţenii trebuie să aibă încredere că voi împlini ce mi-am propus,  deoarece Culiţă Tărâţă nu şi-a încălcat niciodată cuvântul.

 

A consemnat Daniel VINCA