Nu sunt cardiologi pentru policlinică, iar prefectul cere soluţii

Spitalul-Judetean-NeamtLipsa medicilor cardiologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ care „prestează”, potrivit legii şi ore în cabinetul de specialitate din cadrul Ambulatoriului Piatra Neamţ a pus pe jar autorităţile. Prefectul judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă a cerut imperativ să se găsească soluţii astfel încât cabinetul de Cardiologie din Policlinica Piatra Neamţ să funcţioneze la cote normale, deşi, din lipsă de specialişti, conducerea SJU Neamţ anunţase că respectivul cabinet riscă să fie desfiinţat.

Mai mult, prefectul Vlad Angheluţă a cerut şi un raportal DSP privind desfăşurarea activităţii în cabinetul de cardiologie al Policlinicii din Piatra Neamţ.

„O echipă de control de la DSP s-a deplasat la SJU Neamţ şi a constatat că hotărârea de a restrânge activitatea cabinetului de Cardiologie din Ambulatoriul de Specialitate a fost una cu caracter provizoriu. Se va contiuna însă activitatea până la sfârşitul lunii iunie ca şi până în primele cinci luni ale anului. Numărul mic de medici nu permite lărgirea activităţii, am înţeles că există un medic rezident pe care vor să-l coopteze. SJU Neamţ a scos posturi la concurs, din 6 în 6 luni, dar posturile nu au fost ocupate. Lipsa medicilor cardiologi şi problemele care recurg de aici este una dintre preocupările Instituţiei Prefectului. Săptămâna aceasta programările la cabinetul de Cardiologie îşi vor urma cursul, urmând ca această situaţie să intre în normalitate. În paralel urmează să se găsească soluţii şi să se stabilească măsuri pentru a nu fi afectaţi pacienţii”, a spus Vlad Angheluţă, prefect al judeţului Neamţ.

 

„Nu am de unde să scot cardiologi”

 

Managerul SJU Neamţ, dr. Ioan Lazăr spune însă ca activitatea cabinetului de Cardiologie din Policlinica Piatra Neamţ, urma să fie restrânsă pentru că medicii efectiv nu mai fac faţă volumului de muncă.

 

„Cabinetul de Cardiologie nu s-a desfiinţat şi nici nu se va desfiinţa. Toate lucrurile sunt ca şi până acum, doar că medicii nu mai pot. Am dus la toate nivelurile un audit financiar cu gradul de ocupare al medicilor. Acest grad de ocupare este de 372%. În spitalul judeţean sunt doar 6 cardiologi din 13 câţi ar fi trebuit să fie, iar când o să moară un doctor, aşa cum s-a mai întâmplat, abia atunci o să se înţeleagă. Din aceşti 6 doctori am mai rămas cu 4 de fapt, pentru că unul este plecat la un curs, iar altul este în concediu. Iar aceşti 4 medici cardiologi fac câte 8 gărzi pe lună. Pe primul loc sunt bolile cardiovasculare, iar eu nu am de unde să iau doctori. Am vorbit pentru un medic rezident dar mai durează până va avea drept de parafă. Am mai discutat cu alţi trei medici care se pregătesc acum dar, tot aşa, mai durează cel puţin un an până vin. Sunt 10 cardiologi în tot judeţul. Cu 6 oameni nu avem cum să ne descurcăm. Nu am de unde să-i aduc”, a declarat dr. Ioan lazăr, manager al SJU Neamţ.

Pacienţilor, fie că au bani sau nu le rămâne alternativa cabinetelor particulare de cardiologie. Chiar şi aşa, şi acestea sunt extrem de aglomerate, o consultaţie la un specialist cardiolog, în mediul privat, trebuind programată cu mai bine de o lună de zile înainte, mai ales dacă respectivul cabinet este în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.  (I. Ştefănescu)