“Nu se mai poate face nici un aranjament!”

avocat

Modificarea modului în care se va susţine examenul pentru intrarea în profesia de avocat aduce o serie de aspecte în favoarea candidaţilor. Recenta hotărâre a Uniunii Naţionale a Barourilor din România impune ca din toamnă să existe un singur examen, tip grilă, format din 100 de întrebări din toate cele cinci discipline – drept civil şi procesual civil, drept penal şi procesual penal, organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. “Aceste noutăţi sunt binevenite, întrucât va fi un singur examen unic, candidaţii nu vor mai sta zile întregi la centrele de examen cum era până acum, câte un test pentru fiecare specialitate şi, mai ales, testul grilă va marca exact cunoştinţele candidaţilor”, declară avocatul Ghiţă Popescu, prodecanul Baroului Neamţ.

Comentariile nu au întârziat să apară, de la afirmaţii legate de concurenţă, până la cele referitoare la şpagă. “Nu se mai poate face nici un aranjament! Teoretic, unii spun că până acum se putea face în aşa fel încât să se aranjeze examenul – probabil cei care nu erau capabili şi dădeau vina pe cei care reuşeau. De acum, lucrurile sunt clare, intră doar cei care ştiu, grila e grilă şi nu ai ce face. Pe de altă parte, şi corectura e mult mai simplă, s-au redus astfel şi timpii alocaţi pentru contestaţii şi toată procedura de examen, s-a redus şi cheltuiala candidatului în timp şi în bani, cred că este o modalitate curată şi foarte clară de accedere în profesie”, a mai spus avocatul Ghiţă Popescu.

Potrivit deciziei UNBR, taxa de examen va fi, din această toamnă, de 800 de lei, faţă de 1.000 de lei până acum. În examenul de intrare în profesia de avocat vor putea intra cei cu licenţă în drept şi cei care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice. Examenul va consta într-un test grilă de verificare a cunoştinţelor teoretice în cazul candidaţilor care vor să obţină calitatea de avocat stagiar şi un test grilă pentru verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice în cazul persoanelor care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice. “Cred că este o modalitate foarte bună de examinare, similară cu cea de la magistraţi, care garantează o triere serioasă a viitorilor avocaţi”, apreciază avocata Gabriela Nichifor.

Întrebările din testul grilă pot avea unul sau două răspunsuri corecte. Se acordă câte un punct la fiecare răspuns corect. Timpul de examen este de 4 ore socotite din momentul în care se termină de distribuit chestionarele pentru toţi candidaţii. Se califică în final şi sunt declaraţi admişi cei care obţin 70 de puncte minim.

Până acum, candidaţii susţineau patru probe: Amintim ca in sesiunea din septembrie 2013, candidatii inscrisi la examenul de primire in profesie au avut de sustinut nu mai putin de 4 probe scrise, dupa cum urmeaza: probă scrisă tip grilă pentru candidaţii care doreau să acceadă ca avocat stagiar; probă scrisă la disciplinele drept civil şi drept procesual civil (două teze distincte), pentru toţi candidaţii; probă scrisă la disciplina organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, pentru toţi candidaţii; probă scrisă la disciplinele drept penal şi drept procesual penal (două teze distincte), pentru toţi candidaţii.

Cristina IORDACHE