„Nu mă așteptam ca Irina Bordeianu să devină campioană mondială“

Așa cum vă anunțam în ediția de ieri, Irina Bordeianu a scris istorie pentru atletismul nemțean și pentru clubul de care aparține, CS Ceahlăul Piatra Neamț. Eleva antrenoarei Iulia Negură Olteanu a devenit campioană mondială de junioare 1, cu echipa României, performanță obținută la Campionatul Mondial de Alergare Montană, care s-a desfășurat duminică în localitatea Premana, din Italia. Irina Bordeianu a reușit o cursă destul de bună și curajoasă pe străzile din Premana, dar și pe pantele abrupte din apropierea localității, a avut de alergat pe distanța de 6,5 kilometri, iar la individual a sosit pe locul 12. Prin acest rezultat, sportiva de la CS Ceahlăul a adus puncte importante echipei României, care în final a totalizat 21 de puncte, suficiente pentru ca la final să obțină medalia de aur și implicit titlul de campioană mondială la junioare 1. România a depășit în final puternica echipă a Statelor Unite ale Americii, care a venit pe 2, Italia, clasată pe locul 3, și Marea Britanie, care a ocupat în final locul 4. Cea mai bună clasare dintre atletele României, locul 4, a fost obținut de Alesia Hecico, Gabriela Doroftei a fost a cincea, Irina Bordeianu a venit pe 12, iar Iulia Zudor nu a adus puncte pentru țara noastră, în condițiile în care se iau în calcul timpii celor mai bine 3 clasate.

Rezultatul este unul răsunător pentru Irina Bordeianu, în condițiile în care ea este mezina echipei României și a concurat împotriva unor adversare cu 2 ani mai mare ca vârstă. Titlul mondial cucerit în Italia confirmă rezultatul excelent al echipei feminine a României, care luna trecută a obținut medalia de argint și în competiția europeană din Slovenia, iar medalia de aur a surprins-o și pe antrenoarea Irinei de la CS Ceahlăul, Iulia Negură Olteanu. „Sincer, nu m-am așteptat ca fetele să cucerească medalia de aur. Mi-am dorit cei drept o medalie, pentru că le-am văzut pe toate motivate, am văzut cât de mult au muncit în cele 3 săptămâni de cantonament de la Piatra Arsă, dar chiar la titlul mondial nu mă așteptam. A contat enorm faptul că ele au avut șansa să se pregătească împreună, au pregătit excelent aceste mondiale, iar la Piatra Arsă am găsit același condiții excelente pe care le știam din perioada mea când am fost sportivă, cu condiții de cazare și vreme foarte bună, cu aceiași oameni frumoși și săritori. E un rezultat mare care încununează o muncă titanică pe care am avut-o cu sportiva în acest an și nu pot decât să o felicit pe Irina, pentru că și-a propus multe și a și reușit“, a declarat Iulia Negură Olteanu.

Irina Bordeianu a ajuns aseară în România, iar miercuri va veni la Piatra Neamț, unde va pregăti următoare concursuri. Primul este chiar în week-end, pe 6 august, la București, Campionatul Național de juniori 1, pe pistă, unde Irina Bordeianu va alerga pe distanța de 5.000 de metri, iar pe 20 august va participa la naționalele de Alergare Montană, tot pentru juniori 1.

E un rezultat deosebit pentru CS Ceahlăul LPS Piatra Neamț“

Titlul mondial cucerit de Irina Bordeianu în Italia l-a surprins plăcut și pe Valentin Gavril, directorul de la CS Ceahlăul Piatra Neamț. Pentru performanța realizată la Premana, atleta pietreană va fi premiată de MTS, iar 50% din acest premiu va fi acordat de CS Ceahlăul Piatra Neamț. „Este un rezultat deosebit pentru CS Ceahlăul, pentru LPS Piatra Neamț. Cred că acest titlu mondial este rodul muncii de 4 ani al sportivei și al antrenoarei Iulia Negură Olteanu. Dacă Federația Română de Atletism și Comitetul Olimpic Român vor asigura condiții pentru a obține rezultate deosebite, alimentație susținătoare de efort, cazare sau refacere, atleții români se vor bate cu celelalte puteri internaționale, SUA, Australia, Germania sau Marea Britanie. CS Ceahlăul, cu eforturi deosebite, a asigurat aceste condiții, dar e păcat că putem asigura pentru doar un număr mic de sportivi aceste condiții. A contat foarte mult și pregătirea centralizată pe care sportiva a avut-o la Piatra Arsă, unde s-a antrenat alături de celelalte colege de echipă. După ce MTS premiază acest rezultat, CS Ceahlăul va da 50% din premiere, motivând astfel toți sportivii din cadrul clubului pentru a obține rezultate deosebite“, a declarat directorul Valentin Gavril.

Tot la mondialele de la Premana, echipa masculină de juniori 1 a României a cucerit medalia de argint, fiind întrecută de Uganda, dar clasându-se în fața Italiei, care a venit pe locul 3.

Canotaj

Canotorii de la CS Ceahlăul atacă mondialele din Lituania

Emoții pentru 3 dintre canotorii de la CS Ceahlăul Piatra Neamț, componente de bază ale lotului național de juniori. Andreea Grăpinoiu, Alexandra Rusu și Monica Andron vor concura de joi și până duminică la Campionatul Mondial de Canotaj, rezervat juniorilor, care va avea loc în localitatea Trakai, din Lituania. Andreea Grăpinoiu va lua startul în proba de 4 vâsle, iar Alexandra Rusu și Monica Andron vor face parte din barca de 8 plus 1 a României. Toate cele 3 sportive legitimate la CS Ceahlăul au 18 ani și au de apărat pe apele lacului de la Trakai titlurile europene obținute în luna mai la Krefeld în Germania, unde au cucerit medaliile de aur tot în cele două probe. Alexandra Rusu este ștrocul ambarcațiunii de 8 plus 1 a României, cea care dă ritmul în barcă în timpul concursului. Elevele antrenorului Valentin Gavril s-au pregătit pentru mondialele din Lituania la lotul național, iar de ieri au ajuns la Trakai, unde au luat primele contacte cu locul de concurs.

Înainte de plecarea spre Lituania, cele 3 sportive pietrene s-au întâlnit cu antrenorul Valentin Gavril la Năvodari, care a fost prezent ca membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Canotaj, cel care le-a încurajat și le-a urat mult succes la competiția supremă din Lituania. „Am considerat că e de datoria mea înainte de plecare să mobilizez tot lotul României pentru a obține rezultate foarte bune. CS Ceahlăul LPS Piatra Neamț va fi reprezentat de 3 sportive și un antrenor, Cornelia Dinu, la mondialele de la Trakai, și le-am spus sportivilor înainte de plecare că lozinca mea rămâne aceiași, imnul cântă numai pentru locul I. Dacă devenim campioni mondiali, FR de Canotaj și Biroul Federal va oferi câteva locuri și pentru juniori pentru a participa și la Campionatul European de tineret, care anul acesta va fi la prima ediție. Mulțumesc CJ Neamț pentru parteneriatul semnat cu Asociația Județeană de Canotaj. Fără aceste finanțări nu ne puteam desfășura activitatea. Sperăm ca pe viitor și CL, respectiv Primăria Piatra Neamț, vor susține, conform legilor în vigoare, activitatea de la CS Ceahlăul. Eu am mare încredere în sportivele noastre că vor face o figură frumoasă la mondiale și sper să vină de acolo cu cele mai strălucitoare medalii“, a declarat Valentin Gavril, directorul de la CS Ceahlăul și totodată antrenorul secției de canotaj a clubului pietrean.

În vârstă de 18 ani, Andreea Grăpinoiu este sora mai mică a Anei Maria Grăpinoiu, și ea fostă canotoare la CS Ceahlăul, care acum reprezintă clubul Dinamo. Originară din județul Bacău, Andreea Grăpinoiu a cucerit în luna mai titlul european, tot în proba de 4 vâsle.

Alexandra Rusu și Monica Andron sunt originare din județul Botoșani, sunt de mai mulți ani sportive la CS Ceahlăul și componente ale lotului de juniori, iar în Germania au cucerit titlul european în proba de 8 plus 1.