Nou în zootehnie

trichineloza*Fermierii primesc despăgubiri pentru porcii cu trichineloză

Suntem în perioada în care o nouă prevedere legală privind zootehnia e foarte binevenită. Vine vremea tăierii în număr mare a porcilor, că aşa e la sărbătorile de iarnă! Vine Crăciunul şi musai e ca omul să aibă pe masa de sărbătoare bunătăţi pregătite din carne de porc. Vestea bună e că trichineloza a fost inclusă pe lista bolilor pentru care proprietarii animalelor sunt despăgubiţi. De la primul semnal privind constatatarea prezenţei trichinelozei, imediat se formează o comisie pentru examinarea trichineloscopică. Dacă boala se confirmă, se stabileste şi valoarea de piaţă a animalului, iar proprietarul lui este despăgubit doar dacă are acte legale de proprietate pentru acel porc.

Gospodarilor care îşi sacrifică animalele in curte li se recomandă să ducă probe de carne la verificat. Măcelarii care se ocupă de tranşarea animalului ştiu ce bucăţi de care trebuie trimise la analize. Respectivele mostre pot fi luate din muşchii intercostali, muşchii diafragmei sau din limbă.

Examinarea trichineloscopică se poate face la orice cabinet veterinar din judeţ şi este obligatorie. În cazul în care rezultatele analizelor confirmă prezenţa bolii la un animal, acesta va fi confiscat în vederea distrugerii. Dacă proprietarul are acte care să ateste provenienţa animalului, va fi despăgubit în urma depunerii unui dosar la DSVSA, iar banii vor fi viraţi de la Bucureşti. Anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost depistate focare de trichineloză la nivel naţional.

Trichineloza este o boală parazitară gravă, care se transmite la om prin consumul de carne de la un animal infestat. La nivel naţional, în acest an, până în momentul de faţă, nu au fost înregistrate astfel de cazuri.

Tina CONDREA