Nou printre fructele de pădure: tayberry

07/05/2019

*Hibrid rezultat prin încrucişarea zmeurei cu murele

*Fruct de culoare roşu-închis spre violet, formă lunguiaţă

*Foarte suculente, cu o aromă magnifică, dulce acrişoară

Tayberry Medana este un soi originar din Scoţia, un hibrid fără spini realizat prin încrucișarea dintre mure și zmeură. Este un soi renumit pentru savoarea şi gustul magnific al fructului. Randamentul soiului este foarte bun, cu o productivitate mare, iar fructele sale sunt aproape de două ori mărimea unei zmeure. Sunt de culoare roşu-închis spre violet, formă lunguiaţă, sunt foarte suculente şi au o aromă magnifică, dulce acrişoară. Productia este foarte bogată, planta poate ajunge să ofere până la 10 kg de fructe. Deși are o istorie scurtă, zmeura Tayberry a devenit între timp suficient de populară încât să ajungă și pe la noi. Nu se găsește încă în multe grădini, dar varietatea aceasta începe treptat să atragă atenția datorită fructelor sale foarte gustoase, mai mari și mai lungi decât ale zmeurei.

Spre deosebire de ambele sale mame, zmeura Tayberry se coace mult mai repede, cu câteva săptămâni înaintea zmeurei, care la rândul său se coace înaintea murelor. Zmeura Tayberry este bogată în fibre și antioxidanți și este ideală pentru gemuri, plăcinte și prăjituri, siropuri sau chiar băuturi alcoolice.  Drajoni zmeur Tayberry  conțin caroten, vitamina A și C, luteină, fier, fosfor, mangan, potasiu, calciu și magneziu, toate ideale pentru organismul uman.

*Soi renumit pentru savoarea şi gustul magnific al fructului

Datorită lăstarilor lungi şi viguroşi se recomandă plantarea în grădină, pentru a se asigura un spaţiu suficient de dezvoltare. Fiind un soi viguros cu o producţie bogată, trebuie asigurat un spaţiu suficient pentru ca planta să-şi extindă lăstarii. Preferă îndeosebi locurile cu mult soare, se adaptează la orice tip de sol (acid, alcalin, neutr, nisip, etc.), dar să fie bine drenate. Pentru rezultate excelente se poate adăuga şi îngrăsământ natural. 

Pentru că ramurile sunt foarte încărcate cu fructe, e nevoie de susţinere, de exemplu, un suport de lemn. Rădăcina trebuie îngropată la o adâncime de circa 20-30 cm, iar distanţa între plante să fie de cel puţin 1 m.

Recoltarea poate începe încă din aprilie şi se extinde până în octombrie, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Arbustul de zmeur-mur are o bună rezistenţă la temperaturi scăzute de până la minus 30°С. Plantarea se face primăvara în perioada lunilor martie-mai, dar și toamna în lunile septembrie octombrie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU