*Fructul este recomandat pentru industria alimentară
O noutate în pomicultura românească este soiul de mere cu pulpă roșie Biored. Soiul este foarte rezistent și a fost creat pentru procesare, fiind folosit la obținerea de sucuri și alte produse, cum sunt și chipsurile din mere.
Prețul unui puiet de măr cu miez roșu este între 12 și 15 lei, în funcție de dimensiunea comenzii. Adevărul e că solicitările pentru acest soi de măr sunt foarte mari.
Merele cu pulpă roșie se numără printre cele mai noi tendințe prezente în livezile din Europa. Țări ca Belgia sau Ungaria au prins deja „gustul“ acestei oportunități de afaceri în pomicultură, iar pepinierele străine oferă puieți și pentru livezile din România.
*Tehnologia de plantare
La soiul de mere cu pulpă roșie, densitatea de plantare nu diferă cu nimic față de soiurile tradiționale. Recomandarea horticultorilor este de 3.000 de pomi. Producțiile la merele cu pulpă roșii sunt, de regulă, mult mai mici, nefiind recomandate pentru comercializare în stare proaspătă, pentru că nu țin. Gustul lor nu este unul parfumat, la procesare sunt ideale pentru că păstrează aroma naturală a mărului.
Soiul de mere cu pulpă roșie se coace în ultima săptămână a lunii august sau în prima săptămână a lunii septembrie. Fructul este cel mai recomandat pentru industria alimentară, având o dimensiune mică, în medie cu un diametru de 68 mm și o greutate de 15 grame. Merele au o formă globulară turtită, cu o coajă acoperită cu un ușor strat de pruină de un roșu închis cu lenticele mari.
Pulpa roșie a merelor este zemoasă, acrișoară, cu un gust ușor astringent. La fel ca și fructele, și frunzele acestui măr sunt roșii.
Mărul cu pulpă roșie începe să rodească foarte timpuriu, este foarte productiv. Perioada de înflorire este foarte timpurie. Față de rapănul la măr, acest soi prezintă o rezistență parțială.
Fiind un soi cu valoare adăugată mare și cu un preț de cost scăzut, este recomandat și pomicultorilor nemțeni.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU