Având în vedere recenta modificare a Calendarului naţional de vaccinare, prin schimbarea datei pentru unele imunizări şi responsabilizarea exclusivă a medicilor de familie în ceea ce priveşte imunizarea copiilor, Ministerul Sănătăţii va emite un nou tip de Carnet de vaccinări. Proiectul legislativ a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii la sfârşitul săptămânii trecute.
Astfel, nemţenii trebuie să ştie că noul Carnet pe care-l va primi fiecare proaspătă mămică în maternitate va conţine toate informaţiile privind vârsta recomandată pentru vaccin, tipul de vaccin şi cine va administra serul. În primele 24 de ore de viaţă, bebeluşul va fi imunizat antihepatită B, iar între 2-7 zile de viaţă – împotriva tuberculozei. După administrarea în maternitate a acestora, medicul de familie preia îndatorirea de a imuniza copiii. La 2 luni bebeluşul va beneficia de vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă , antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococică, precum şi la 4 şi 11 luni. La un an, copilul beneficiază de vaccinare antirujeolă, antirubeolă şi antioreion. La 5 ani preşcolarul trebuie imunizat din nou cu acest vaccin, iar la 6 ani beneficiază de vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă şi antipoliomielită. La vârsta de 14 ani elevul va fi vaccinat împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive.
Acest carnet reprezintă atât un instrument pentru evidenţa statusului vaccinal al fiecărui copil şi adolescent împotriva bolilor transmisibile, cât şi un instrument (pentru părinţi) de programare a vaccinărilor în funcţie de vârstă. În Carnetul de vaccinare sunt trecute obligatoriu toate vaccinările unui copil (efectuate de unităţile medicale), actul fiind eliberat aparţinătorului legal al copilului la ieşirea din maternitate. Medicul de familie este cel care programează vaccinările, în concordanţă cu calendarul imunizării. De asemenea, carnetul trebuie solicitat de către medicul de familie la fiecare consultaţie.
În carnet se mai înregistrează şi reacţiile adverse postvaccinale.
Geanina NICORESCU