Nou! Agenție de promovare a produselor românești

Tina-produse tradiţionaleNevoia de a găsi  noi piețe de desfacere a produsele tradiționale i-a determnat pe cei din Ministerul Agriculturii să pună bazele unei noi structuri: Agenția de promovare a produselor românești. Este o măsură menită a veni  în sprijinul producatorilor tradiționali și a produselor lor. Cel puțin, asta se vrea.

Noua entitate va activa pe structura unui parteneriat public-privat. E drept că, în acest moment, Legea parteneriatului public-privat nu funcționează chiar așa cum ar trebui.  Dar este posibil ca, în perioada următoare, prin noi modificări legislative, respectivul act normativ să devină operațional.

*Produse tradiționale, tot mai puține!

În țară sunt  atestate doar 421  produse tradiționale. Foarte puține comparativ cu  4400  câte erau înainte de apariția noii legislații în domeniu, la finele anului 2013.  În județul Neamț avem  atestate  9 produse tradiționale, față de 58 câte erau inițial. Cele 9 atestate nemţene sunt obţinute de un singur operator: 7 pentru dulceţuri de cireşe şi fructe de pădure, iar 2 pentru zacuscă.

Atestarea produselor tradiționale continuă, cei interesați pot depune dosarele,  respectând noile prevederi legale, la Direcția pentru Agricultură Neamț. Numai că cerințele de acum sunt foarte restrictive.  ”Reţeta bunicii” le-a tăiat multora calea spre atestatre… Asta pentru că rețeta folosită  trebuie să fie una transmisă de generații, adică „reţeta bunicii”,  cum este mai bine cunoscută. O reţetă autentificată, în scris! Aici este foarte greu, dacă nu imposibil să se poate face dovada scrisă că e „reţeta bunicii”!

O soluţie ar fi monografiile locale, cele care fac referire la  produsele tradiţionale specifice zonei respective. Din păcate, nu toate localităţile nemeţene au monografii.  Iar dacă au, nu toate  fac referire la produsele culinare tradiţionale.

Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, însă poate fi retras dacă există plângeri care să confirme că producătorii nu respectă noua legislație.

*O propunere: ”produs de fermă”

Obținerea atestatului de produs tradițional se face în baza unor documentații stufoase și după verificări foarte riguroase. Așa se explică și scăderea drastică a acestor bunătăți culinare, în lumina noilor rigori rezistând mai puțin de 10 la sută produsele tradiționale de odinioară.

Context în care fermierii vin cu o propunere: produsul de fermă. Mai ales că sunt destule zone fără vreo tradiție culinară prestigioasă şi, ca urmare,  nu pot obţine atestat în conformitate cu noile reglementări. Să dă astfel posbilitatea şi altor întreprinzători  să iasă pe piață cu produsele obţinute în fermă,  să poată supravieţui.

În județul Neamț deja au început discuțiile cu asociațiile crescătorilor de animale, pentru promovarea produselor  cu specific local.  Vizată este mai cu seamă zona montană, unde  există deja astfel de nuclee, profilate pe brânzeturi și preparate din carne, obținute după rețete proprii.

Tina CONDREA