Notă de plată consistentă pentru inudaţiile din mai

inundatii
*Peste 12 milioane de lei este totalul banilor necesari pentru refacerea infrastructurii afectate la mijlocul lunii trecute

Fix 12.707.610 lei (noi!) este suma raportată de Prefectura Neamţ drept necesară pentru refacerea lucrărilor de infrastructură din judeţ afectate de inundaţiile din perioada 15-16 mai. La capătul acestei sume se află solicitările punctuale ale unor instituţii sau UAT-uri (unităţi administrative-teritoriale) care precizează clar cifra şi lucrarea afectată.
Astfel, cea mai mare parte a banilor – 11.454.000 lei este solicitat de Sistemul de Gospodărire al Apelor Neamţ care doreşte refacerea a două lucrări hidrotehnice afectate. Cu 7.442.000 lei s-ar realiza, la Căciuleşti în comuna Girov, o consolidare a malului drept al pârâului Cracău (apărare mal, elemente de beton, reprofilare albie). Alţi 4.012.000 lei sunt ceruţi de cei de la SGA pentru amenajarea albiei râului Tazlău din comuna cu acelaşi nume, unde se impun lucrări urgente de consilidare a malurilor erodate, de refacere a unui dig şi de recalibrare a albiei.
Dacă sumele solicitate de SGA Neamţ nu vor putea veni (dacă vor fi aprobate) decât ca „investiţii”, alte sume sunt cerute pentru UAT-uri, din fondul de rezervă de la dispoziţia Guvernului. Astfel, 23 de Primării şi Consiliul Judeţean solicită cuantumuri cuprinse între 1.000 de lei şi 144.000 lei, în funcţie de necazurile create la drumuri, poduri, podeţe în fiecare caz în parte.
Conform cifrelor, cele mai afectate lucrări de infrastructură au fost la Hangu (144.000 lei), Piatra Neamţ (124.000 lei), Brusturi (120.000 lei), Piatra Şoimului (104.000 lei), Ţibucani (100.000 lei). Solicitările cele mai mici vin de la Bălţăteşti (1.000 lei), Tarcău (2.500 lei), Gâdinţi (4.000 lei), Agapia (7.000 lei). Consiliul Judeţean cere 63.860 lei.
Totalul pe care Prefectura îl solicită de la Guvern pentru UAT-uri este de 1.253.610 lei.
De asemenea, conform celor declarate de prefectul Vlad Angheluţă, acesta a revăzut mai vechile Hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (pe care îl conduce) şi a început deja demararea diligenţelor pentru obţinerea fondurilor necesare începerii sau continuărilor unor investiţii care să apere comunităţile de efectele calamităţilor. E vorba de lucrări pe râurile Moldova sau Siret (la Adjudeni, Tămăşeni, Pildeşti, Roman, Recea, Ion Creangă) dar şi de cea de pe râul Cracău, de la Slobozia-Roznov. Din datele ajunse la prefectul Angheluţă, de exemplu, Ministerul Apelor a asigurat, până acum, doar 11,5 milioane de lei pentru realizarea canalului de fugă de la Slobozia. Ar mai trebui încă 33,7 milioane de lei, bani necesari pentru realizarea a două poduri dar şi pentru finalizarea celorlalte lucrări conexe din proiect. O altă problemă în zonă ţine şi de magistrala de gaz metan. „Proiectantul a opinat pentru îngroparea conductei, pentru subtraversare, dar sunt alţi specialişti care consider că mai bună ar fi o supratraversare a canalului de către conductă”, a precizat prefectul Angheluţă.

D. VINCA