Noroc la trufe, ghinion la poliţişti

Peste 5 kilograme de de trufe au confiscat poliţiştii de la patru bărbaţi din Oniceni, în ziua de 8 august.
Poliţiştii de la Sagna şi cei de la posturile de poliţie arondate au acţionat împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Roman pentru depistarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care recoltează trufe în mod ilegal astfel încât, în jurul orelor 13, în pădurea din Vulpăşeşti, în punctul denumit „La Humărie”, au şi apărut doritorii de câştiguri rapide, nelegale. Au fost prinşi patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 41 de ani, toţi din Oniceni, care recoltau trufe folosind patru câini din rasa Lagotto Romagnolo. Asupra lor a fost găsită cantitatea de peste cinci kilograme de trufe negre.
Fiecare dintre cei prinşi a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 200 de lei şi întreaga cantitate de trufe a fost confiscată şi predată reprezentanţilor Ocolului Silvic Roman.
În mod tradiţional, căutarea de trufe se face cu ajutorul porcilor sau câinilor specializaţi. A fost selecţionată chiar o rasă anume de câini, dedicată strict adulmecării trufelor din sol. Lagotto Romagnolo, pe numele său, este singura rasă de câini recunoscută pentru calităţile olfactive deosebite, care-i permit identificarea fără greş a locurilor unde cresc trufele.
Ce sunt trufele?
Delicatesele culinare cunoscute îndeobşte sub termenul de trufe şi care, vă vine să credeţi sau nu, valorează mai mult decât propria greutate în aur, sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai neobişnuite specii de ciuperci.
Majoritatea speciilor cresc în păduri, în strânsă asociere cu arborii. La ora actuală, ştiinţa a descris sute de specii de trufe, însă doar puţine dintre acestea (majoritatea trufelor din genul Tuber) au mare valoare gastronomică.

Geanina NICORESCU