Noii directori de școli, numiți la 1 februarie 2017

isj-ntConcursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți la unitățile de învățământ din județ s-a încheiat joi, 3 noiembrie. Urmează ca rezultatele să fie date publicității în data de 18 noiembrie 2016, contestațiile să fie făcute în perioada 21-23 noiembrie 2016, pentru ca rezultatele finale să fie afișate în data de 9 decembrie.

Numirea noilor directori va fi făcută la data de 1 februarie 2017, astfel că după vacanța semestrială majoritatea școlilor din Neamț va avea conducere cu acte în regulă. Acolo unde nu s-au înscris la concurs, actualii directori vor fi demiși și înlocuiți de profesori detașați în funcție până la organizarea unui concurs, cel mai probabil în vara anului viitor.

În Neamț, înaintea contestațiilor, există ocupate 97 funcții de director și 38 de director adjunct (din 199 funcții scoase la concurs), dintre care 16 directori și 7 adjuncți sunt noi, în vreme ce 45 de directori și 19 adjuncți (care nu au participat la concurs) vor fi înlocuiți de alți profesori.

Rezultatele concursului au fost făcute publice în conferința de presă organizată vineri, 4 noiembrie, de inspectorul general școlar Viorel Stan, alături de inspector Elena Preda, purtătorul de cuvânt al instituției. „Organizarea concursului pentru directori și directori adjuncți a fost o activitate extrem de complexă, de grea, care a angrenat 15 din cei 22 de inspectori, blocați practic pentru aproape o lună. A fost o activitate desfășurată sub imperiul corectitudinii, pe tot parcursul, și pe baza cadrului legislativ transmis de Ministerul Educației. Pot afirma că, din punctul de vedre al Inspectoratului Școlar Neamț, activitatea a fost organizată bine spre foarte bine, cu influența unor factori externi ce n-au ținut de noi. Acum, la final, afirm cu toată tăria că la Neamț concursul a fost corect, fără nici o urmă de suspiciune din partea participanților. Ne așteptăm la un număr de contestații, dar sunt absolut convins că nu vor fi contestații la modul în care s-a organizat concursul de către Inspectoratul Școlar Neamț, ci la o eventuală evaluare deficitară, existând cel puțin câteva astfel de situații. Membrii comisiei de evaluare a cv-ului și a ofertei manageriale au participat, înainte de a desfășura această activitate, la o sesiune de formare și informare, pentru că veneau din medii diferite, și li s-a atras atenția că evaluarea are putere de lege și are putere în penal. Asta, nu pentru a-i speria, ci pentru a conștientiza responsabilitatea pe care o au. Am avut, în toată perioada concursului, linie directă cu Ministerul Educației și astfel am putut prezenta câteva situații punctuale pentru care am primit soluții și le mulțumesc. Dezmint orice acuză de fraudă în acest concurs, dacă vor exista. Eu nu am auzit!“, a declarat Viorel Stan.

Aproximativ 1.500 de oameni au fost implicați în organizarea și derularea concursului.

Rata de promovabilitate la acest concurs este de 80,62%, apropiată de cea la nivel național, de 83,7%. Sunt 16 profesori care au participat la concurs, în Neamț, au fost declarați admiși, dar nu sunt promovați în nici o funcție de conducere, întrucât nu au întrunit punctajul minim.

Pentru cele 199 de funcții scoase la concurs (142 pentru director și 57 pentru adjunct), s-au înscris 236 candidați (170 și 66 la adjunct), au promovat proba scrisă 183 de candidați (din 227 care au trecut de triajul dosarelor), astfel că au intrat la ultima probă (evaluarea cv-ului și a ofertei manageriale) 161 de candidați, din care 21 au fost respinși și unul s-a retras.

Pentru 18 posturi de conducere, din 17 unități de învățământ, nu a fost depusă nicio candidatură: Școala Gimnazială „Nicolae Grigorescu“ Agapia, Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz, Școala Gimnazială nr. 1 Bicazu Ardelean, Școala Gimnazială Boghicea, Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca, Școala Gimnazială Dobreni, Școala Gimnazială „Ioan Luca“ Farcașa, Școala Gimnazială Hangu, Școala Gimnazială Bălușești-Icușești, Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Pângărați, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ Roman, Școala Gimnazială Slobozia-Roznov, Școala Gimnazială „I.I. Mironescu“ Tazlău, Clubul Sportiv Școlar Târgu Neamț, Școala Gimnazială Domnească „Grigore Ghica-Vodă“ Târgu Neamț, Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau“ Vânători-Neamț.

Cele mai râvnite funcții de conducere au fost cele de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra Neamț, Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman, Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman, Colegiul Național „Ștefan Cel Mare“ Târgu Neamț, unde s-au înscris mai mulți candidați pe un loc.

Cristina IORDACHE