Vineri, într-o conferință de presă organizată la sediul Jandarmeriei Neamț, noii adjuncți și-au prezentat proiectele manageriale pe care și le-au asumat odată cu promovarea, prin concurs, pe funcții și numirea de la București.
Proaspătul prim-adjunct, locotenent-colonelul Iulian Munteanu, a declarat că, potrivit competenței și atribuțiilor sale, se va preocupa de dezvoltarea și extinderea modelului mixt uman – sistem de monitorizare în cadrul activității de pază și protecție instituțională, în scopul eficientizării acestei componente. „Avem și acum sisteme tehnice de securitate, dar vrem să extindem monitorizarea instituțiilor publice. Acestea se realizează împreună cu beneficiarii, deci ca termen de realizare nu putem spune exact, în funcție de finanțarea care va fi alocată de beneficiari“, a precizat lt.-col. Iulian Munteanu.
Prim-adjunctul a mai spus că jandarmii sunt pregătiți afluxului mare de turiști care în perioada sezonului estival sunt așteptați să vină în zona montană și la mănăstiri, siguranța și liniștea publică fiind asigurate atât în echipaje mixte cu poliția, cât și individual, prin structurile de jandarmi montane de la Durău, Bicaz și Târgu Neamț.
Adjunctul jandarmeriei, colonelul Iulian Șveduneac, a declarat că obiectivul său principal, în următoarea perioadă, este asigurarea suportului logistic în misiunile zilnice, iar pe termen mai lung dorește sprijin pentru realizarea unui centru mobil de telecomunicații care să asigure legătura cu toate structurile din MAI. „Este un proiect care va fi realizat în patru-cinci ani. Pe termen mediu, ne propunem mărirea spațiului instituției, prin mansardarea sediului și modernizarea locurilor de muncă“, a adăugat adjunctul Jandarmeriei Neamț.
Până la implementarea acestui din urmă obiectiv, schimbările au și început să apară, pornind de la accesul în curtea instituției, care se face acum prin prima poartă, dinspre Direcția Silvică, unde s-a amenajat un punct de control. Oamenii care erau obișnuiți să intre, spre Arhive, pe a doua poartă, cea dinspre Muzeul Cucuteni, au acum o altă zonă de acces pe panta care urcă spre intrarea în corpul de clădire în care, printre altele, se află sala de ședințe a instituției.
*Jandarmii ar putea fi dotați cu puști cu tranchilizante
Maiorul Radu Olariu, șeful Jandarmeriei Neamț, a încheiat conferința de presă prin prezentarea unui proiect de lege, la un pas de a fi adoptat, prin care jandarmii ar urma să fie dotați cu arme cu tranchilizante, gloanțe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete pentru a putea interveni efectiv în cazul atacurilor unor animale periculoase.
Proiectul legislativ, prin care se modifică Legii Jandarmeriei Române, este inițiat de senatorul Viorel Sălan, fost comandant de jandarmi, și documentul a ajuns la Senat, care este camera decizională. Dacă va fi adoptat, această lege va permite jandarmilor ca nu doar să răspundă apelurilor telefonice la 112, ci mai ales să intervină atunci când oamenii sunt în pericol din cauza animalelor sălbatice. Inițiativa a pornit, de altfel, de la incidentul cu ursul scăpat de sub control și se dorește ca în primul rând formațiunile montane să fie primele instruite și dotate cu mijloace adecvate. „Acest proiect de lege aduce modificări semnificative în organizarea și funcționarea instituției Jandarmeriei și în special cu privire la competența materială a jandarmilor. Noua formă legislativă prevede că «în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor»“, a declarat maiorul Radu Olariu.
Proiectul mai prevede că armele și substanțele tranchilizante se folosesc numai de personalul Jandarmeriei Române instruit în acest sens, iar substanțele tranchilizante se pun la dispoziția acestora de către Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pe bază de protocol.
Cristina IORDACHE