Noiembrie vine cu vreme rece și capricioasă

01/11/2016

avertizare1*Ieri după-amiază, pe Vârful Toaca erau minus 6 grade Celsius *Din cauza frigului, pietrenii vor trebui să poarte haine groase pe tot parcursul acestei săptămâni

Vreme rece și capricioasă la început de noiembrie. Până în această dimineață, la ora 10, partea de munte a județului Neamț se află sub atenționare de cod galben, de vânt și ninsori. Conform ANM, în intervalul menționat, la munte, vor fi intervale de timp în care va ninge, pe arii mai extinse în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, unde vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60…70 de km/h, viscolind și spulberând ninsoarea. Tot în această dimineață vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, care se vor semnala în estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Până în data de 13 noiembrie 2016, în Moldova, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading din Anglia, regimul termic din prima săptămână de prognoză va fi mai mic decât normalul acestei perioade, cu temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 7 și 11 grade și minime, care se vor situa între -1 și 3 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor fi apropiate de cele climatologice specifice perioadei. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în primele 3 zile din interval, și din nou în perioada 7-13 noiembrie.

Ieri după-amiază, la ora 16, pietrenii au fost nevoiți să se îmbrace cu haine groase, fiindcă afară erau doar 8 grade Celsius. La Roman, temperatura aerului măsura cu un grad mai puțin. În Târgu Neamț, maxima din termometre arăta 6 grade Celsius. La minus 6 grade Celsius, pe masivul Ceahlău era iarnă în toată regula. Tot acolo, grosimea stratului de zăpadă măsura 12 centimetri. În țară, cele mai ridicate valori erau la Calafat, respectiv 14 grade Celsius. La polul opus, pe Vârful Omu se înregistrau minus 9 grade Celsius. Pentru astăzi, la Piatra Neamț, ANM estimează o vreme rece și instabilă. Dimineața e posibil să cadă precipitații mixte. La prânz, maxima din termometre va arăta 7 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Noaptea, minima aerului va scădea până la 0 grade Celsius. Și mâine va fi rece, însă cerul va fi variabil. Temperatura maximă a aerului va urca până la 7 grade Celsius.

V. ANDRIEȘ