Noi tendințe și provocări în educație

Școala Gimnazială nr. 11 Piatra Neamț și Școala Gimnazială nr. 1 Piatra Neamț, în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamț și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, organizează cea de-a VI-a ediție a Simpozionului „Noi tendințe și provocări în educație“.  Simpozionul, cu tema „Formarea și educarea competențelor sociale în școală și în familie“, va avea loc în data de 24 martie.

Potrivit organizatorilor, tema din acest an se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, psihologilor, consilierilor școlari, formatorilor, precum și preșcolarilor și elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal.

„Competența socială se referă la capacitatea unei persoane de a relaționa într-un mod adecvat cu alte persoane, a avea capacitatea de a coopera și colabora în cadrul unui grup, precum și de a se face plăcut de ceilalți. Cercetările realizate de-a lungul timpului au arătat că șansele de a deveni un adult competent social cresc, dacă vârsta la care se începe educația din acest punct de vedere este mai mică. Astfel, un copil de grădiniță sau de nivel primar, cu cât a reușit să relaționeze cu alte persoane, să coopereze și să colaboreze în cadrul jocului, a unor activități la grupă sau la clasă, se va descurca mai bine la activități similare, desfășurate în timpul școlii, la liceu, în grupul de prieteni, la locul de muncă și în societate“, au subliniat organizatorii din cadrul Școlii nr. 11.

Proiectul se desfășoară pe două secțiuni, respectiv simpozionul național și un concurs de creație. Competiția se adresează elevilor de clasele I-IV, prin creații artistico-plastice, și elevilor de clasele V-VIII prin proiecte tematice, în care pot fi prezentate exemple de bune practici. Data limită de trimitere a lucrărilor este 23 martie 2016, iar evaluarea lucrărilor elevilor va avea loc în data de 26 martie 2016. Toate lucrările primite de organizatori vor fi expuse în cadrul expoziției „Ani de școală – ani de bucurii și împliniri“. Autorii vor primi diplome de participare, iar lucrările desemnate de un juriu de specialitate vor primi premii.

Geanina NICORESCU