Noi reglemetări pentru patronii zilierilor accidentaţi

 

Obligaţi la plata spitalizării ori a ajutorului de înmormântare

Din data de 17 iunie intră în vigoare noi şi importante reglementări în privinţa regimului în care sunt utilizaţi zilierii în activităţile economice. Juristul Ioan Popescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, spune că modificările vizează relaţiile de muncă, dar şi partea de protecţie la locurile de muncă: “Este vorba despre faptul că angajarea zilierilor se va face fără a se mai încheia contracte individuale de muncă, însă se vor face obligatoriu menţiunile în registrul de evidenţă al zilierilor, modelul nou adoptat o dată cu aceste modificări la legea 52/2011”. Angajatorii care au registru vechi de evidenţă a zilierilor vor trebui să vină la sediul inspectoratului pentru anularea poziţiilor rămase libere, mai informează autorităţile.

La începutul acestei luni existau angajaţi 3.707 de zilieri în Neamţ, cei mai mulţi (2.239) în agricultură şi silvicultură (1.460), dar şi comerţ, publicitate.

Pe de altă parte, în ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă pentru zilieri, noua legislaţie impune ca angajatorii să asigure aceleaşi condiţii ca şi salariaţilor permanenţi. La rândul lor, zilierii răspund personal de starea lor de sănătate şi semnează o declaraţie prin care în fiecare zi îşi asumă muncile repartizate de beneficiar. Acesta îl instruieşte pe zilier înainte de începerea activităţii şi la schimbarea locului de muncă în privinţa pericolelor la care poate fi expus şi la măsurile de protecţie pe care trebuie să le respecte. Ei vor primi gratuit echipamente individuale de protecţie care sunt adaptate specificului locului de muncă.

În cazul în care se produce un eveniment nedorit, angajatorul are obligaţia de a anunţa de îndată inspectoratul teritorial de muncă şi de a înregistra fiecare accident de muncă. În cazul în care victima unui accident sau a decesului zilierului, angajatorul este obligat să suporte cheltuielile cu îngrijirile medicale, respectiv cele de înmormântare, din buzunarul propriu, nu din sursele financiare ale societăţii comerciale, dacă tragedia are loc din vina angajatorului.

“Cercetarea evenimentului în care au fost implicaţi zilieri se realizează de către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia acesta s-a produs”, mai spune şeful ITM Neamţ. Noile norme cuprinse în legea 18/2014 prevăd exact care sunt domeniile de activitate în care se poate munci cu zilieri.

Cristina IORDACHE