Noi reglementări legislative Cei cu zece clase și mai puțin de 26 de ani vor putea urma o școală profesională

 

În virtutea noilor modificări legislative, operaționale din anul școlar 2017-2018, vor avea acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unitățile de învățământ de stat, în mod gratuit, și persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învățământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. Astfel, aceste persoane pot obține o calificare profesională și se pot integra pe piața muncii.

Ordonanța de urgență reglementează și modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport și facilităților privind cazarea și masa gratuite acordate elevilor care frecventează învățământul dual în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de oferta de educație și formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu. De asemenea, este prevăzută și posibilitatea de continuare a studiilor în învățământul liceal de către absolvenții învățământului profesional.

În județul Neamț există 21 de unități de învățământ care școlarizează elevi pentru învățământ profesional de trei ani, pentru diverse domenii de activitate: mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, sudor, tricoter-confecționer, confecționer produse textile, filator, tâmplar universal, electrician constructor, bucătar, cofetar, brutar și altele. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț precizează că se constată un interes scăzut al elevilor și părinților față de școlile profesionale, deși piața muncii solicită personal calificat în meseriile precizate. Noile reglementări legislative ar putea aduce, pe de o parte, o „infuzie“ de cursanți în clasele mai tot timpul neocupate la capacitate, iar pe de altă parte le-ar oferi tinerilor care au întrerupt școala și nu au stabilitate socială să se canalizeze pe anumite meserii cu calificările de rigoare pentru piața muncii.

Cadrul normativ privind organizarea și funcționarea învățământului profesional dual a fost completat în ședința de Guvern de vineri cu această Ordonanță de urgență care actualizează reglementările în materie din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

Actul normativ aprobat de Executiv redefinește statutul învățământului profesional dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.

Durata studiilor pentru învățământul profesional dual va fi de 3 ani și va permite accesul la o gamă extinsă de oportunități de formare profesională de calitate pentru absolvenții învățământului gimnazial (pe care oferta locală, în special în localitățile mai mici nu le poate acoperi). Absolvenții acestei forme de învățământ vor dobândi cunoștințe, deprinderi și competențe care le vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5 conform Cadrului național al calificărilor.

Învățământul profesional dual poate fi organizat în unități de învățământ de stat, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/consorțiu de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială de pe raza căreia se află unitatea școlară. În același timp, învățământul profesional dual se poate organiza în unități de învățământ particulare și confesionale, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/consorțiu de operatori economici și unitatea de învățământ.

Proiectul a fost elaborat în urma consultărilor regionale și naționale cu reprezentanții instituțiilor din administrația locală și centrală (ministere și Cancelaria prim-ministrului), companiilor interesate în dezvoltarea învățământului dual, ambasadelor Austriei, Germaniei, Spaniei, Olandei, Elveției, Camera de Comerț a României, camerelor de comerț româno-germană și româno-franceză și a Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Tot vineri, Guvernul a aprobat o măsură prin care firmele vor fi încurajate să se implice în mai buna pregătire profesională a tinerilor. Concret, vor fi acordate facilități fiscale operatorilor economici interesați de programe de calificare profesională. Prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agenții economici cu pregătirea teoretică și/sau practică a elevilor și studenților și a altor categorii de persoane care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare într-un cadru instituționalizat.

Geanina NICORESCU