Noi formulare fiscale din luna ianuarie

Contribuabilii au la dispoziţie din această lună noi formulare pentru declararea taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. „Este vorba despre formularele prin care se declară impozitele şi taxele cu regim de autoimpunere sau cele cu reţinere la sursă, cum este declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat – formularul 100, cel prin care se declară distribuirea veniturilor şi a cheltuielilor între asociaţi – formularul 104, decontul privind accizele – formularul 120 sau declaraţia referitoare la impozitul pe profit – formularul 101”, afirmă Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ. În ce priveşte impozitul pe profit, pe noul formular 100 se întocmeşte şi situaţia aferentă trimestrului patru din 2012 şi se depune de către persoanele juridice străine asociate cu persoane fizice cu activitate în ţară, şi se utilizează şi pentru declararea redevenţelor care se obţin din contracte de conbcesiune, arendă şi alte contracte prin care se exploatează terenurile agricole. De asemenea, până la finele lunii ianuarie se depune şi formularul 220, care este declaraţia privind venitul estimat sau norma de venit pe 2013. Documentul trebuie depus de cei care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor, atunci când există mai mult de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere pe anul trecut.

* Întreprinzătorii declară venitul pentru asigurarea de pensie

O altă noutate este aceea potrivit căreia persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente trebuie să declare organelor fiscale veniturile de anul acesta în baza cărora vor plăti contribuţiile de asigurare socială pentru pensie. „Odată cu preluarea administrării contribuţiilor sociale, din iulie 2012, la nivelul ANAF, întreprinzătorii au obligaţia să depună în prima lună a anului o declaraţie prin care notifică venitul pentru care vor să se asigure pentru pensie. Ulterior, acesta va reprezenta baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale la sistemul public de pensii”, mai spune purtătorul de cuvânt al DGFP Neamţ. Este vorba despre formularul 600 care se depune la organele fiscale, pe suport de hârtie sau on-line. Data limită de depunere este 31 ianuarie, iar cei care încep acum o activitate au la dispoziţie 15 zile pentru a întocmi şi depune acest formular, înainte de a începe propriu-zis activitatea. Ulterior, Fiscul emite contribuabilului o decizie de impunere prin care stabileşte cât are acesta de achitat şi la ce date. Conform Codului Fiscal, şi această obligaţie se achită trimestrial, în rate egale, până la data de 25 a ultimei luni din trimestru. Venitul declarat de persoanele fizice trebuie să plece de la un minim de 741 de lei, care reprezintă cele 35% din câştigul salarial mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 astfel de salarii medii brute, adică 2.117 lei.

Sunt prevăzute în norme şi categorii de persoane care nu sunt obligate la plata contribuţiilor la fondul public de pensie, cum este cazul celor al căror venit net anual sau valoare anuală a normei de venit este sub acest procent de 35%, dar şi cei care sunt asiguraţi ai sistemului public de pensie determinat de veniturile salariale pe care le obţin sau a indemnizaţiilor de şomaj de care beneficiază sau au deja pensie de stat. Printre cei care au obligaţia depunerii formularului 600 sunt membrii întreprinderilor familiale, titularii unei întreprinderi individuale, persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, cei care obţin venituri din profesii libere sau cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se calculează pe baza datelor din evidenţa contabilă simplă. Cota de contribuţie la asigurările în sistemul public de pensii este de 31,3% care se aplică venitului transmis de o persoană fizică până la finele acestei luni sau înainte de a începe activitatea. Decizia de impunere se întocmeşte şi se transmite contribuabililor în zece zile de la înregistrarea formularului la organul fiscal.