Noi expertize în dosarul comisarilor de la Gardă

tribunalul-neamt1

* Avocaţii vor să se convingă că pe înregistrări sunt vocile inculpaţilor * Soţia lui Gheorghe Enăşoaie a depus, ieri, mărturie

Trei martori au fost audiați, ieri, de judecătorii Tribunalului Neamț în dosarul comisarilor Gărzii Financiare Neamț acuzați de luare de mită. Printre aceștia, soția comisarului Gheorghe Enășaoie, care a confirmat faptul că în seara dinaintea flagrantului i-a dat soțului 1.800 de lei să achite o factură. Suma reprezintă o parte din banii găsiți în plus asupra comisarilor de procurorii DNA Bacău, care pe 29 septembrie 2011 i-au prins, în flagrant, cu 4.100 de lei pe care nu i-au putut justifica. Şeful Gărzii Financiare Neamț, Constantin Nistor și doi subalterni de la Roman, Corneliu Antonie și Gheorghe Enășoaie, verificau, la popasul de la Poiana Largului, documentele contabile aduse de câțiva patroni de gatere de  pe Valea Muntelui. Procurorii i-au filmat și i-au înregistrat pe tot parcursul verificărilor și la final i-au înconjurat și le-au verificat, la rândul lor, chitanțierele, procesele verbale de control și banii, reieșind un plus care nu se regăsea în chitanțiere. Tot ieri au mai fost audiați doi martori, care nu au spus că ar fi dat sau li s-ar fi cerut mită sau alte favoruri de către comisari.

În acest moment al procesului, apărătorii comisarilor au mai cerut instanței două probe importante. Este vorba despre două expertize prin care să se stabilească dacă înregistrările ambientale făcute de procurori și aduse ca probe în instanță sunt cele originale sau sunt prelucrate, și dacă vocile de pe înregistrările audio sunt într-adevăr ale comisarilor. Tribunalul Neamț nu a luat nici o decizie la termenul de ieri, până acum fiind administrate toate probele cerute de inculpați. Una dintre acestea, care a făcut ca procesul să dureze, a fost audierea și vizionarea casetelor cu înregistrările a trei acțiuni de control derulate de cei trei comisari în august, la Roman și în septembrie 2011 la Poiana Largului. Comisarii erau în supravegherea procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție după ce un patron din Roman a făcut plângere că este hărțuit și i se cere mită pentru a nu fi amendat cu sume mai consistente. În proces sunt și 13 patroni de firme judecați pentru dare de  mită, până acum doar unul singur recunoscând acuzația și fiind condamnat cu suspendare. Instanța a stabilit că va delibera asupra probelor la termenul de peste două luni. Procesul durează deja de mai bine de un an.

Cristina IORDACHE