A nins pe masivul Ceahlău

25/10/2017

*Ieri după-amiază, la ora 14, pe masivul Ceahlău se înregistrau cele mai scăzute valori din țară, respectiv minus două grade Celsius

Iarnă în toată regula pe masivul Ceahlău, unde ieri dimineață a căzut prima ninsoare din această perioadă. Tot acolo, la ora 9, grosimea stratului de zăpadă măsura 3 centimetri, iar temperatura aerului era de aproape minus două grade Celsius. Dacă la munte anotimpul alb se instalase deja, în partea de est a județului Neamț ploua mocănește și era destul de frig, respectiv 7 grade Celsius. Nici după-amiază vremea nu dădea semne de îmbunare. Ba, dimpotrivă! La ora 14, pe masivul Ceahlău se înregistrau cele mai scăzute valori din țară, respectiv minus două grade Celsius. În restul județului era tot rece și cădea o ploaie măruntă și deasă, ca trecută prin sită.
Nici pentru astăzi estimările meteorologilor nu sunt pe măsura așteptărilor. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, la Piatra Neamț cerul va fi plin de nori și va ploua. Temperatura maximă a aerului va fi de 7 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Noaptea, minima aerului va scădea până la un grad Celsius. Abia de joi, 26 octombrie norii de ploaie se vor risipi, iar soarele va stăpâni iar cerul. La prânz, maxima din termometre va arăta 8 grade Celsius. A doua zi, pietrenii nu vor mai avea nevoie de haine așa de groase, fiindcă afară vor fi 16 grade Celsius. Pe timp de noapte, minima aerului va scădea doar până la 7 grade Celsius. Și sâmbătă va fi cald, cu valori asemănătoare. Totuși, în această zi e posibil să plouă. Apoi, duminică, cerul va fi mai mult acoperit, iar maxima aerului se va opri la 11 grade Celsius.
În Moldova, în perioada 23 octombrie-5 noiembrie, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, temperaturile medii diurne vor scădea până la mijlocul primei săptămâni spre medii în jurul a 8 grade Celsius, respectiv în zilele de 24 și 25 octombrie, după care vor crește spre 14…15 grade Celsius în data de 27 octombrie. Vremea se va răci din nou în data de 28 octombrie, când mediile maximelor vor coborî spre 12 grade Celsius, apoi va urma o încălzire ușoară, care va determina înregistrarea unor medii de 13…14 grade Celsius. În perioada 31 octombrie – 5 noiembrie nu vor fi schimbări importante de la o zi la alta, urmând ca mediile diurne să crească în jurul a 13 grade Celsius până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Apoi, până în data de 26 octombrie temperaturile minime ale aerului vor fi de aproximativ două grade. În zilele de 27 și 28 octombrie media minimelor se vor situa în jurul a 6 grade Celsius. În data de 29 octombrie media minimelor va scădea din nou spre 4 grade Celsius, apoi va crește din nou spre 6 grade Celsius în data de 30 octombrie, pentru ca în perioada cuprinsă între 31 octombrie și 5 noiembrie temperaturile minime să crească ușor până spre sfârșitul intervalului, de la valori medii în jur de 3 grade Celsius spre medii de 5…6 grade Celsius. Probabilitatea de apariția a ploilor va fi ridicată în zilele de 23 și 24 octombrie, în intervalul 27 -31 octombrie, și în zilele de 3 și 4 noiembrie.
V. ANDRIEȘ