* Astăzi este ultima zi de înscriere la licitaţie
Astăzi este ultima zi când doritorii se pot înscrie la licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ pentru vânzarea a patru autoturisme aparţinând Inspectoratului Şcolar Neamţ. Până ieri după-amiază nu se înscrisese nimeni la licitaţie şi este greu de crezut că o va face cineva, totuşi. Procedura nu este greoaie, printre documentele cu care cei interesaţi trebuie să se prezinte la comisia de licitaţie numărându-se dovada plata taxei de participare, de 10% din preţul de pornire, împuternicirea dacă este cazul, dovada că nu au datorii fiscale sau la bugetul local. Însă, cei care urmăresc chilipirurile, de pildă, nu se înghesuie niciodată la prima licitaţie, când au şansa ca la a doua sau a treia „strigare” să îşi adjudece bunul râvnit la jumătate de preţ. Iar când vine vorba de maşini, cu atât mai mult amatorii sunt zgârciţi.
Licitaţia anunţată de Fisc pentru ziua de 5 decembrie are drept scop vânzarea a patru maşini, singurele bunuri aflate în proprietatea IŞJ Neamţ. Instituţia este executată de Ministerul de Finanţe ca urmare a unui titlu executoriu emis în 2008, după ce organele judiciare au stabilit o fraudă de vreo 600.000 lei din fonduri europene. Banii au reprezentat o finanţare pe care inspectoratul şcolar a obţinut-o prin 2003 pentru instruirea personalului din pensiunile agroturistice ce trebuiau, dar nu au mai fost înfiinţate. Procurorii anticorupţie au finalizat ancheta şi în 2008 au trimis în judecată 15 inculpaţi, inclusiv pe generalul de la acea vreme Emil Creangă, dar şi contabilii, gestionarii, câţiva directori de şcoli şi doi administratori de firme din Piatra Neamţ, acuzaţi de folosirea în scop personal a 85.000 de euro.
Somaţiile, trimise încă de acum patru ani, au rămas fără răspuns, inspectoratul şcolar neavând prins în buget vreo sumă cu asemenea destinaţie. Acum, maşinile scoase la licitaţie fac, toate, vreo 116.000 lei. E vorba de un Mercedes Vito cu opt locuri din 2006, un Subaru din 2005, o Skoda din 2008 şi una din 2001.
Şeful Finanţelor Publice confirmă faptul că Inspectoratul Şcolar Neamţ este singura instituţie publică ajunsă în acest stadiu de executare silită. „Au mai fost şi alte instituţii în fază de executare silită, dar au plătit şi nu s-a mai ajuns la licitaţii. Faptul că procedura cu Inspectoratul Şcolar Neamţ se derulează aici, la noi, este din cauză că noi suntem instituţia care execută dispoziţia venită de la Ministerul de Finanţe. Bunurile se află aici, acestea fiind singurele pe care inspectoratul le deţine, aşa că pe acestea le scoatem la vânzare”, a declarat Ştefan Rusu, director DGFP Neamţ.
În situaţia în care până la urmă inspectoratul şcolar îşi va pierde autoturismele, banii vor putea fi recuperaţi de la cei care vor fi dovediţi vinovaţi de părăduirea fondurilor europene. Iar dosarul este, încă, pe rolul Judecătoriei Bacău şi cauza a ajuns abia în faza audierii martorilor.