*Reguli noi, birocraţie cât cuprinde…
A început şi în judeţul Neamț vânzarea terenurilor din extravilan, în conformitate cu prima lege care reglementeză astfel de tranzacţii. Până acum, nu era permise. Gheorghe Olteanu, inginerul care se ocupă de acestă activitate în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, a analizat situaţia la nivel de judeţ. „E foarte multă de muncă, sunt multe hârtii de făcut şi apoi puse pe site-ul nostru. Acesta uneori nu merge. Dar nu mă plâng, am lucrat ani buni în agricultură, cunosc primarii şi secretari, colaborez bine cu toţi. Poate se va mai simplifica procedura, asta am înţeles că vor să facă. Ne-au cerut şi nouă opinii. Nu s-a înregistrat nici o vânzare către un cetăţean străin deși, la apariţia legii, toată lumea se temea că vor năvăli străinii, ne vor „ocupa” ţara, cumpărând-o bucată cu bucată…
*La vînzare, teren pe bucăţele
Primele dosare au început să vină din vara trecută. Până la finele anului trecut, se primiseră 1003 cereri de vânzare teren, pentru suprafaţa totală de 537 hecare. Au fost emise 130 avize finale pentru o suprafaţă de 62,18 ha. E vorba de terenurile care se vând cu respectarea dreptului de preemţiune.
Suprafeţele de teren care fac obiectul tranzacţiilor sunt foarte mici, media fiind de 0,5 ha. Nişte palme de pământ răsfirate pe ici-colo. Cea mai mare tranzacţie s-a făcut pentru 22 ha, situată în zona Romanului. Preţul mediu a fost de 169 milioane lei vechi pe hectar. Activitatea din acest an a început mai cu aplomb. Până ieri, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, se primiseră 242 cereri de vânzare, pentru suprafaţa de 140 ha. Avize au fost 59 cu 29 ha. Preţul mediu- 160 milioane lei vechi/ha.
*Jocul de-a preţul…
Iată şi primele concluzii. Cele mai scumpe şi mai căutate sunt terenurile din partea Romanului, aici fiind şi cele mai multe oferte de vânzare. Situaţia e la fel şi în vecinătatea oraşelor. Asta, în perspectiva că se vor modifica PUG-urile, devenind astfel terenurri urbane, numai bune pentru construcţii, mai ales că au în apropiere şi utilităţile necesare.
Trebuie să ne dăm seama că sunt preţuri orientative, la faţa locului altul e jocul! S-a cerut şi un miliard pe un hectar! Şi nu-i singurul „moft”…S-a dat un aviz negativ, pentru că, într-un fel, n-a fost respectat dreptul de preemţiune. Proprietarul respectivului teren nu-i plăcea de ochii arendaşului, motiv pentru care, în două rânduri, i-a cerut preţuri foarte „piperate”. În „dispută” erau 0,93 ha.
*Paşii de urmat…
Înainte de a veni la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, proprietarii trebuie să depună la primării o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru acel pământ, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Apoi, de găsirea şi alegerea cumpărătorului care să respecte toate condiţiile legale se vor ocupa structurile locale şi centrale create în acest sens.
*Dreptul de preemţiune face tranzacţia
Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Codul civil și a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Vânzătorul nu mai este obligat, conform unei variante a proiectului, să identifice singur lista de preemtori.
La o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze, timp de 30 de zile, oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina de internet a acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afişare, ale ofertei de vânzare şi ale documentelor doveditoare. Titularul dreptului de preempţiune trebuie ca, în termen de 30 de zile, să îşi manifeste în scris intenţia de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată.
*Vânzătorul alege preemtorul…
Primăria va afişa, în termen de 24 ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afişare pe site către structura centrală. În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de rang diferit îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege preemptorul, potenţial cumpărător, şi va comunica numele acestuia primăriei.
În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei.
*Sancţiuni dure până la anularea tranzacţiei
Terenurile agricole dobândite prin vânzare-cumpărare trebuie să fie utilizate potrivit categoriei de folosinţă înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. Sancţiunile aplicate sunt de-a dreptul astronomice, ca sume impuse. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de 100.000 lei/ha. Dacă s-a călcat pe bec şi a doua oară, adică timp de doi ani, consecutiv, nu este respectată categoria de folosinţă a terenului respectiv, amenda se multiplică de 5 ori, ajungând la 500.000 /ha. Se mai multiplică apoi şi în funcţie de numărul de hectare din terenul căruia i s-a schimbat categoria de folosinţă. Cu cât suprafaţa este foarte mare, cu atât creşte şi amenda.
Cu amenzi cuprinse între 50.000-100.000 sunt sancţionaţi cei care nu menţin ori distrug sistemele de irigaţii ori de îmbunătăţiri funciare aflate pe pământul cumăpărat. În acest caz se aplică şi o sancţiune complementară constând desfiinţarea noilor construcţii şi aducerea terenului în starea iniţială, precum şi refacerea infrastructuii de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, pe cheltuiala contravenietului. Sunt lovite de nulitate absolută contractele de vînzare-cupărare a terenurilor din extravilan de către persoane fizice încheiate fără respectarea deptului de preemţiune. La fel se întâmplă şi în cazul în carea vânzarea terenului se face la un preţ mai mic ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare.
Tina CONDREA