Nevirarea contribuţiilor a fost dezincriminată penal

finanteOamenii de afaceri nemţeni au primit de curând o veste bună, după ce Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi caracterul neconstituţional al unui articol din legea nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale. Este vorba de articolul 6 care incrimina ca infracţiune nevirarea la timp a taxelor şi contribuţiilor oprite angajaţilor. Patronii s-au confruntat cu situaţii grele, mai ales în perioada crizei, din cauză că nu reuşeau să se încadreze în termenul legal de 30 de zile pentru plata acestor obligaţii. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, întârzierea – cu intenţie – peste termenul de 30 de zile cu achitarea sumelor stopate la sursă era considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoarea de la unul la 6 ani.

Decizia CCR s-a bazat pe faptul că legea nu stabilea clar noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă” şi prin urmare reglementarea nu întrunea condiţiile de claritate, previzibilitate şi accesibilitate, încălcând astfel prevederi constituţionale legate de principiul legalităţii.

În noua situaţie, cei care depăşesc termenul legal de plată a acestor contribuţii cu stopaj la sursă vor fi sancţionaţi cu amenzi care ţin cont de valoarea sumelor datorate. Codul de procedură fiscal a fost armonizat şi ia în seamă drept contravenţie, la articolul 219, ca şi contravenţie „reţinerea şi nevărsarea în totalitate, de către plătitorii obligaţiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă”. Amenda poate fi în funcţie de “calitatea persoanei obligată să efectueze reţinerea la sursă” dar şi de cuantumul sumei de plată. Sancţiunea este cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoane fizice şi de la 4.000 la 6.000 lei pentru persoane juridice dacă restanţele sunt de până la 50.000 lei inclusiv, între 4.000 lei şi 6.000 lei pentru persoanele fizice şi între 12.000 lei şi 14.000 lei în cazul persoanelor juridice dacă restanţele ating 100.000 lei inclusiv, între 6.000 lei şi 8.000 lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 lei şi 27.000 lei pentru persoanele juridice dacă obligaţiile fiscal depăşesc 100.000 de lei.

După publicarea în Monitorul Oficial în data de 6 iulie, articolul declarat neconstituţional se suspendaă pentru 45 de zile, timp în care dacă legiuitorii nu armonizează reglementarea cu decizia CCR, articolul respective se anulează şi îşi încetează efectele juridice.

C.I.