Nereguli în ziua votului

sesizari*ACL indică posibilă fraudă la Ruginoasa şi Farcaşa

Biroul de presă al Alianţei Creştin Liberale Neamţ a anunţat, aseară târziu, printr-un comunicat remis pe adresa redacţiei, despre o tentativă de fraudă cu urna mobilă la Ruginoasa. “Alianța Creștin Liberală a fost sesizată că în secția de votare cu numărul 397, din comuna Ruginoasa, au fost făcute 16 cereri pentru urna mobilă din partea reprezentantului UDMR, Berbecanu Claudiu. În timpul procesului de vot, unele dintre persoanele în numele cărora erau solicitate urnele au recunosc că cererile nu au făcute de ei, aceștia neaflându-se în situația prevăzută de lege în acest caz”, se arată în document. Reprezentanţii alianţei mai arată că ieri, în ziua votului, până la ora 16 erau înregistraţi la secția de votare Ruginoasa 240 de votanți pe listele electorale permanente, 28 pe lista suplimentară și 4 pe urnă mobilă. „Ținând cont că la nivelul județului Neamț sunt multe cazuri în care s-a solicitat utilizarea urnei mobile, solicităm organelor competente să demareze cercetările și să dispună aplicarea măsurilor legale”, se mai specifică în comunicat.

De asemenea, ACL Neamţ mai anunţă că „la secția cu numărul 271 din comuna Farcașa  președinta secției a oprit procesul de vot și anulează o parte din buletinele de vot deja utilizate cu opțiunea de vot  și totodată ștampilează buletine de vot neutilizate cu candidatul alianței PSD-UNPR-PC, a fost anunțat serviciul 112 și solicităm organelor competente să acționeze în consecință”, se mai arată în finalul documentului.

 

*176 sesizări, din care 71 neconfirmate

Aceste două sesizări sunt doar o parte din totalul situaţiilor reclamate ieri şi centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. În declaraţia de presă susţinută la ora 20 de purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliție Monica Dajbog, s-a vorbit de 176 de sesizări privind eventuale încălcări ale legii electorale sau posibile fraude, din care nu s-au confirmat 71 după cercetările de rigoare, care însă nu s-au încheiat. “Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, pe parcursul acestei zile nu au fost înregistrate incidente grave sau care să afecteze procesul de votare. Până la acest moment au fost înregistrate 176 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate incidentele care au fost semnalate, verificarea sesizărilor primite urmând a continua și în orele următoare. În urma verificărilor, până la acest moment, 71 dintre semnalări nu s-au confirmat”.

 

*25 de persoane cercetate penal

În acest bilanţ prezentat aseară cu o oră înainte de închiderea urnelor se mai arată că au fost mobilizaţi 58.000 de angajaţi care s-au concentrate pe asigurarea ordinii publice, prevenirea comiterii de infracțiuni și pentru paza secțiilor de votare. “Au fost constatate 52 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de 19.750 lei. Totodată au fost aplicate 5 avertismente scrise. Cele mai multe măsuri sancționatorii au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 370 din 2004 privind alegerea Președintelui României”, spune oficialul ministerului.

Până aseară erau înregistrate 26 de dosare penale în care sunt cercetate 25 de persoane, toate în libertate.
*Ce s-a petrecut în ţară

De la deschiderea urnelor, la ora 7 şi până la ora 11 fuseseră anunţate 4 situaţii, toate din mediul rural. În judeţul Giurgiu a fost înregistrată o semnalare cu privire la faptul că președintele unei secții de votare sfătuiește alegătorii cu cine să voteze şi o alta despre o situație conflictuală între primarul localității și membrii secției de votare. Din primele verificări efectuate de către poliție în ambele cazuri, aspectele semnalate nu se confirmă. La una dintre secțiile de votare din comuna Fântânele din jud. Suceava a fost nevoie de intervenția unei ambulanțe după ce unui membru al secției de votare i s-a făcut rău ca urmare a unei crize de epilepsie.

La ora 14 erau înregistrate 32 de sesizări din care 9 nu s-au confirmat, iar în 5 situaţii s-au dat amenzi de 2.000 de lei în total. La o secție de votare din jud. Caraș-Severin, unde președintele secției a sesizat lipsa a 400 de buletine de vot, a fost întocmit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. La fiecare secție de votare s-au alocat, conform legii, un număr de buletine de vot cu 10 % mai mare decât numărul de alegători, lipsa celor 400 de buletine nu împiedică desfășurarea procesului electoral, iar secția de vot nu a fost închisă, procesul de votare derulându-se fără probleme.
O altă situație s-a înregistrat în județul Dâmbovița, unde o femeie a sesizat că mai multe persoane oferă bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat. În același județ, a fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localități oferă alegătorilor produse alimentare. Ambele situații sunt verificate de către poliție.
Primarului unei localități din jud. Botoșani i s-a întocmit dosar penal pentru lovire întrucât ar fi agresat un reprezentant al unui partid politic care se afla în afara secției de votare și îndemna cetățenii să meargă la vot.
În jud. Teleorman, locțiitorul președintelui biroului electoral al unei secții de votare a sesizat că a fost agresat de un membru al comisiei de votare. Echipa operativă s-a deplasat la fata locului stabilind că aspectele semnalate nu se confirmă și că de fapt între cei doi a avut loc o discuție contradictorie care a fost aplanată.
În localitatea Topoloveni din jud. Argeș, s-au făcut verificări după ce un membru al secției de votare a înmânat unui alegător două buletine de vot. Tot în judeţul Argeş, în localitatea Recea, la secţia 440, s-a constatat lipsa uneia dintre ştampilele cu menţiunea VOTAT. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. În același județ, reprezentantul unui ONG a semnalat faptul că un cetățean a transportat mai multe persoane la secția de votare. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a constatat că cetățeanul respectiv l-a adus la secție doar pe socrul său.
În judeţul Ilfov, un minor s-a prezentat la secţia de votare şi a votat, deși nu a avea acest drept. Pe numele minorului s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot. Minorul avea 17 ani și 10 luni.

*Peste 60% din sesizări vin din rural

Potrivit MAI, până la ora 19 fuseseră înregistrate 91 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral, cele mai multe referitoare la sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. În urma verificărilor, 40 dintre acestea nu s-au confirmat. “La nivel național au fost constatate 21 de fapte contravenționale și s-au aplicat amenzi în valoare de 7.000 lei. În alte 21 de situații sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea unor posibile infracțiuni. În cele mai multe cazuri este vorba de coruperea alegătorilor sau împiedicarea dreptului de a vota. Cele mai multe evenimente, peste 60%, au fost sesizate în mediul rural.

Aproape 60 % din semnalări au fost primite prin numărul de urgență 112, 9 % de la partidele politice, iar 7% au fost sesizări din oficiu ale angajaților MAI”, a declarat ministrul Gabriel Oprea. Potrivit oficialilor, nu au fost înregistrate incidente majore, care să afecteze ordinea publică.

Referitor la sesizările privind posibile fapte care au ca scop turismul electoral, se efectuează verificări pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. “Au fost organizate 433 de filtre rutiere, fiind verificate 1.759 de autovehicule, dintre care 97 autocare, 409 autobuze, 698 microbuze și 555 auto cu capacitatea 8+1”, a mai spus ministrul Internelor.

Forţele de ordine au rămas în dispositive şi au asigurat paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale și a celorlalte materiale folosite în secțiile de votare pe timpul transportului lor către birourile electorale județene.

Cristina Iordache