Nemulțumiri între vecini Covrigăria Petru, cuiul lui Pepelea pentru proprietara unui bloc de pe Decebal

simigerie 1 *Liliana Aanei susține că aburii care se ridică de la simigerie i-au distrus pereții din apartament și că imobilul i-a fost invadat de gândaci de bucătărie *La polul opus, reprezentanții Covrigăriei Petru spun că spațiul este deratizat permanent și că dețin toate avizele necesare desfășurării activității pe bulevardul Decebal din Piatra Neamț

Proprietara unui bloc de pe bulevardul Decebal susține că nu mai poate locui în propriul apartament din cauza Covrigăriei Petru de vizavi de Școala „Elena Cuza“. Liliana Aanei se plânge că mirosul și aburul care îi invadează zilnic apartamentul au devenit insuportabile și că, mai nou, locuința i-a fost invadată și de gândaci de bucătărie. Astfel, femeia s-a mobilizat, a adunat semnăturile de la alți șapte vecini și a depus sesizare la Direcția de Sănătate Publică Neamț (DSP).

Femeia susține că, deși a existat o echipă care a anchetat cazul, DSP-ul nu i-a trimis nici o informare oficială cu privire la ceea ce s-a constatat în teren și nici cu privire la eventualele sancțiuni aplicate SC Man Group SRL, societatea care administrează simigeria. „Am avut două sesizări depuse: una în luna mai și alta în iunie 2015. N-am primit nici un răspuns și se termină deja și luna august. Înainte de a depune sesizarea din luna mai, am făcut o dezinsecție, la cererea mea, deoarece apartamentul mi-a fost invadat de gândaci. După ce am depus sesizarea la DSP, a venit o echipă și le-am arătat cum aburul de la covrigărie urcă direct în sufrageria mea. Miroase de parcă s-ar găti la mine în casă“, a precizat Liliana Aanei.

Șeful DSP spune că firma s-a ales cu suspendarea activității

Directorul DSP Neamț, pe de altă parte, spune că este imposibil ca femeia să nu fi primit un răspuns oficial din partea instituției pe care o reprezintă. „În data de 10 iunie 2015, o echipă de control s-a deplasat la fața locului, luând legătura atât cu doamna Aanei, cât și cu reprezentatul firmei. În apartamentul petentei nu s-a semnalat prezența vectorilor. Din actele prezentate de SC Man Group SRL, s-a constatat că spațiul respectiv era amenajat pentru comercializarea produselor de panificație și nu pentru producerea acestora. S-a luat decizia de suspendare temporară a activității, până la intrarea în legalitate a activității de simigerie. Prin adresa 4780 din 15 iunie 2015, petenta a fost înștiințată de măsurile dispuse legate de simigerie“, a precizat Dan Morenciu, șeful DSP Neamț.

În ceea ce privește invazia de gândaci de bucătărie, de care se plânge femeia, conducerea DSP spune că: „pentru prestarea lucrărilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare societatea are încheiat contract cu o firmă autorizată, care execută lucrările după un grafic întocmit și defalcate pe luni“.

Graficul de curățenie ne-a fost arătat de reprezentanții simigeriei, lucrări de igienizare a spațiului de pe bulevardul Decebal fiind făcute în lunile februarie, aprilie, mai și august 2015. Urmare a sesizării depuse de Liliana Aanei în luna iunie, covrigăria a mai fost verificată încă o dată pe 14 iulie, de fiecare dată primind aviz favorabil de la DSP, nefiind constatată prezența gândacilor de bucătărie sau a altor probleme care să afecteze procesul de alimentație publică. „Există toate avizele de la autoritățile locale, care demonstrează că ne desfășurăm activitatea în conformitate cu normele în vigoare“, a declarat Oana Marzonette, contabilul șef al SC Man Group SRL.

„Mă mut eu sau se mută ei?!“

Pe lângă disconfortul zilnic, proprietara apartamentului se plânge și de cheltuielile pe care a fost nevoită să le suporte odată cu deschiderea covrigăriei la parterul blocului în care locuiește. Chiar dacă locuiește la etajul al doilea și nu în directa vecinătate a spațiului în care funcționează covrigăria, Liliana Aanei consideră că ar fi trebuit să-i fie solicitată semnătura înainte ca simigeria să fie deschisă pentru că este direct afectată de aburii care urcă din spațiul situat la parterul blocului. „Eu mi-am renovat apartamentul și investiția nu a fost chiar mică. După ce s-a deschis covrigăria am fost nevoită să-mi dau jos tencuiala decorativă de pe pereții din sufragerie, care m-a costat destul de mult, și să văruiesc din nou, pentru că aburul care urcă mi-a înnegrit pereții. Geamurile locuinței sunt pline mereu de impurități și grăsimi, dar cea mai mare problemă de acum o am cu gândacii. Voi fi nevoită ca-n septembrie să fac o nouă dezinsecție. Ce se întâmplă în condițiile astea: mă mut eu sau se mută ei?!“, se întreabă Liliana Aanei.

Femeia spune că zidurile sufrageriei i-au fost înnegrite de aburii de la covrigărie, în schimb echipa DSP care a făcut verificările în teren nu este de aceeași părere. „Spațiul de producție are instalație de exhaustare mecanică, coșul respectiv fiind amplasat în partea opusă apartamentului doamnei Aanei și ridicat deasupra blocului“, a menționat Dan Morenciu.

Suspendarea activității timp de două săptămâni

Prin suspendarea activității, DSP Neamț le-a impus celor ce administrează simigeria de vizavi de Școala „Elena Cuza“ să remedieze problemele și să intre în legalitate.

Reprezentanții simigeriei susțin că legislația a fost modificată la finele lui 2014. Astfel, când au deschis punctul de lucru de pe Decebal, în luna mai 2010, legea nu impunea obținere unui Cod CAEN de fabricare a prăjiturilor și a produselor de patiserie de la Camera de Comerț, deoarece simigeria nu prepară propriu-zis covrigii: ei vin congelați. La finalul lui 2014, legea a impus și obținerea încadrării ca fabricant de pâine și produse de patiserie, dar abia după ancheta DSP, societatea a intrat în legalitate.

Pentru a obține schimbarea destinației spațiului din bulevardul Decebal, aceștia au fost nevoiți să ceară mai întâi acordul vecinilor aflați în directa apropiere cu spațiul în care se desfășoară activitatea, adică două spații comerciale și proprietarul de la etajul întâi al blocului, cel care are apartamentul situat deasupra simigeriei. „Obținând avizul notarial al proprietarilor adiacenți și al președintelui de asociație, Primăria Piatra Neamț a aprobat decizia de schimbare a destinației spațiului respectiv în spațiu de producție. Cu aceste documente SC Man Group a obținut și Certificatul Constatator de la Camera de Comerț Neamț, având cod CAEN 1071 (care prevede activitatea de «fabricare a pâinii: fabricarea prăjiturilor și produse proaspete de patiserie»), cât și Notificarea de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, astfel simigeria intrând în legalitate“, a adăugat Dan Morenciu, directorul executiv al DSP Neamț.

Firmă din Piatra Neamț cu puncte de lucru prin țară

Conform informațiilor înscrise la Registrul Comerțului, SC Man Group figurează ca având doi asociați: Mancaș Vasile și Mancaș Dragoș Cosmin, administrator fiind cel de-al doilea. În afară de Piatra Neamț, societatea are puncte de lucru în întreaga țară: București, Mureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Satu Mare, Bihor, Iași și București. În 2009, erau 52 de angajați și o cifră de afaceri de 805.265 de lei, iar în 2014, numărul mediu al angajaților a ajuns la 114, cu o cifră de afaceri de 10.493.021 de lei.

Andreea AMARIEI