Nemțenii sunt invitați să participle la Ziua Națională de Curățenie

sens civic

“Let’s do it, România” – pe 28 septembrie

Cu mic, cu mare, nemțenii sunt invitați să se implice în cea mai mare acțiune națională de voluntariar – Let’t do it Romania – care va avea loc pe data de 28 septembrie.

Cunoscută și sub denumirea de “Ziua Națională a Curățeniei”, acțiunea a ajuns la a patra ediție care își propune nu doar curățarea unor zone în care turiștii sau localnicii neglijenți lasă deșeuri în urma lor ci și să dea un puternic mesaj de respectare a naturii.

În acest an, responsabilul județean pentru Neamț al acțiunii este un ONG înființat acum câțiva ani dar care a reușit să se facă cunoscut grație implicării în diverse evenimente, mai ales cu conotație civică. De fapt și denumirea ONG-ului este una definitorie: Asociația Sens Civic (ASC).

Ieri, într-o conferință de presă comună susținută de reprezentanții ASC împreună cu cei ai Prefecturii și Consiliului Județean, mesajul societății civile și al administrației județene a fost unul unitar, de provocare la implicare civică.

Vicele Arcan participă

”Susţinem efortul voluntarilor din cadrul Asociaţiei Sens Civic şi ne bucurăm să ne alăturăm cu specialiştii instituţiei noastre, reprezentanţi ai Unităţii de implementare a proiectelor, care se ocupa de un proiect mai amplu de management al colectarii selective a deseurilor. Pe 28 septembrie mă voi implica şi personal alături de prieteni, rude, salariaţi şi colegi de partid pentru a da un exemplu de implicare şi conştientizare asupra necesităţii de colectare selective a deşeurilor şi de păstrare a unui mediu curat şi sănătos” a declarat Emilia Arcan, vicepreşedinte al CJ Neamţ.

Asociaţia Sens Civic este la a doua participare din cele trei ediţiii de Let’s do it Romania! şi la prima pe care o coodonează la nivelul judeţului Neamţ. Au răspuns pozitiv acestei iniţiative, până acum  – din ce au precizat ieri organizatorii acțiunii – Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Silvică, SC Brantner, Inspectoratul Şcolar, Apele Romane Neamţ, Primăria Piatra Neamţ şi societăţile consiliului local.

Prin demersurile făcute de ASC împreună cu Prefectura Neamt sunt așteptate în continuare confirmari de la primăriile din judeţ precum si de la celelalte instituţii de stat.

Harta electronic a deșeurilor

“LET’S  DO  IT,  ROMÂNIA!  dă  startul  etapei  de  cartare,  etapă  care  presupune  implicarea tuturor  echipelor  județene  de  voluntari,  în  procesul  de  identificare  a mormanelor  de gunoi din  arealele  naturale.  În lunile august şi septembrie,  voluntarii  vor  crea împreună  Harta  deșeurilor  din  România,  o  hartă  în  format  electronic,  actualizată  în  timp real, care poate fi accesată și prin intermediul aplicațiilor mobile. Operaţiunea de cartare presupune  deplasarea voluntarilor pe teren și identificarea mormanelor de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. La  final, voluntarii  introduc  datele  pentru  fiecare  morman  cartat  pe  harta  online,  furnizând  toate detaliile din fișa de morman. Toţi  cei  care  vor  să  contribuie  la  realizarea  Hărţii  Deşeurilor  pot  încărca  mormanele  de gunoi,  identificate  în  afara  oraşelor,  accesând  aplicația  proiectului http://app.letsdoitromania.ro, secţiunea Adaugă gunoi. Pe lângă modalitatea clasică de cartare, începând de anul acesta, utilizatorii au la dispoziție  și  o  aplicație  pentru  smartphone-urile  cu  sistem  de  operare  Android, IOS  sau  Windows: aplicația  TrashOut,  disponibilă  în  Google  Play  este  o  aplicație gratuită.   Mormanele  identificate  cu  ajutorul  acestor  aplicații  ajung  direct pe app.letsdoitromania.ro  și  vor  fi  curăţate  de  voluntari  pe  28  septembrie,  Ziua  de Curăţenie Naţională în 2013.

Alte  informații  privind  buna  desfășurare  a  activității  de  cartare  pot  fi  găsite  accesând Manualul  pentru  activitățile  de  cartare  Let’s  Do  It,  România!  2013,  disponibil  pe  site-ul proiectului, www.letsdoitromania.ro sau pe pagina de facebook a Asociaţiei Sens Civic.” a declarat Gabriel Cojocariu coordinator judeţean al proiectului Let’s  Do  It,  România!.

 

Daniel Vinca

650.000 de voluntari la edițiile precedente

După succesul primelor 3 ediții din 2010, 2011 și 2012,  la care au participat peste 650 000 de  voluntari,  care  au  reușit  să  strângă  peste  1,6  milioane  de  saci  de  deșeuri,   Ziua  de Curățenie Națională din România a devenit deja o tradiție, care unește românii de peste tot.

Proiectul  aduce  împreună  autorități,  companii,  ONG-uri,  reprezentanți  media,  persoane publice și voluntari, pentru a face curățenie în toată  țara,  într-o singură  zi. Anul acesta,  Ziua de Curățenie Națională este 28 septembrie.