Nemțenii Radu Florescu și Dan Iacob, premiați la „Avangarda XXII“ de la Bacău

balint-1 La sfârșitul săptămânii trecute, mai precis vineri 30 septembrie și sâmbătă 1 octombrie, s-a desfășurat, la Bacău, ediția a XVIII-a a Festivalului-Concurs Național de Creație Literară „Avangarda XXII“, organizat de Fundația „Georgeta și Mircea Cancicov“, al cărei președinte este scriitorul Victor Munteanu. Sâmbătă, la Centrul de Cultură și Arte „George Apostu“ a avut loc festivitatea de decernare a premiilor, juriul fiind alcătuit din scriitorii Ioan Holban – președinte, Alexandru Cistelecan, Vasile Spiridon, Geo Vasile și Victor Munteanu – membri. Între premianții la secțiunea scriitori profesioniști s-au numărat, alături de Cassian Maria Spiridon (Premiul de Excelență pentru calitatea prestației culturale la Revista „Convorbiri literare“ în anul 2015), Ion Fercu (Cartea de proză a anului 2015: „Ostaticul umbrariei“, Ed. Junimea), Ioan S. Pop (Cartea de interviuri a anului 2015: „Fețe jupuite. 12 interviuri cu Ioan Es. Pop“, Ed. Casa de pariuri literare, București), Aurel Pantea (Revista de literatură, artă și cultură a anului 2015: „Discobolul“ – Alba Iulia, redactor șef: Aurel Pantea) și scriitorii nemțeni Radu Florescu (premiul de excelență pentru cartea de poezie a anului 2015: „Călătorii amânate“, Ed. Junimea) și Dan Iacob (Premiul de Excelență pentru cartea de eseu a anului 2015: „De la Nistru pân’ la… Nisa“ , Ed. Eikon, București).

Născut la Borca, la 14 iunie 1961, Radu Florescu a debutat în presa literară la 21 de ani, în revista „Amfiteatru“, iar editorial, în 1989, la Editura Junimea din Iași, cu un grupaj de poeme, într-un volum colectiv. Au urmat volumele de versuri „Camera liturgică“, „Satrapia“, „Casa din care ies“, „Negru transparent“, „Rău de pământ“, „Probă de viață“, „Poeme oculte“. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, între premiile primite pentru activitatea sa literară numărându-se: Premiul Colocviilor de poezie pentru volumul „Camera liturgică“, Premiul revistei Convorbiri literare pentru volumul „Negru transparent“ (2001), Premiul „Marin Sorescu“ al Festivalului internațional de poezie de la Sighetu Marmației (2001), Premiul de poezie al Festivalului „George Coșbuc“ de la Bistrița Năsăud pentru volumul „Rău de pământ“, Premiul pentru volumul „Probă de viață“, Hyperion (2008). Poeziile sale au fost traduse în limbile italiană, franceză, engleză, germană, turcă, autorul fiind prezent în câteva antologii de poezie românească apărute în aceste țări. Despre cărțile lui au scris critici literari importanți precum Laurențiu Ulici, Ioan Holban, Al. Cistelecan, Cornel Ungureanu, Cristian Livescu, Mircea A. Diaconu, Ion Roșioru, Marius Chivu, Vasile Spiridon. Președintele juriului ce i-a acordat anul acesta premiul pentru cartea de poezie „Călătorii amânate“, criticul literar Ioan Holban, scria despre poezia lui Radu Florescu: „Dintr-o promoție mai tânără, Radu Florescu face același lucru: contestă realul, alcătuirea sa. Pentru el nimic nu e sigur, casa e o nălucire, viața nu e decât o «fantasmagorie a creierului», singura certitudine rămânând pământul, trupul plăpând din el… Ceea ce se reține din poemele lui Radu Florescu e un peisaj interior dominat de negru și de spaima morții. O poezie care acroșează cititorul prin feeling-ul său…“. Alt critic literar, Al. Cistelecan, membru, la rându-i, al juriului ce a acordat premiile de la Bacău, afirma: „Radu Florescu își taie versurile cu precizie și siguranță. Poetul găsește întotdeauna drumul scurt spre stare și o atacă într-un limbaj minim și eficient. El nu o construiește, ci o definește. Lirismul său e unul de raport, cu o inventivitate ce se consumă cu precizia desenului, nu în fascinație. Sub enunțul rece și indiferent, de grefier, poetul lucrează în culori tari și în contraste violente…“.

Al doilea scriitor premiat sâmbătă la Bacău este eseistul Dan Iacob, născut pe 14 februarie 1960 la Piatra Neamț. Până la 40 de ani, i-a spus filosoful Constantin Noica, în vara anului 1986, la Păltiniș, porți pantaloni scurți în cultură, așa că nu te grăbi să publici prima carte. Dan Iacob l-a ascultat și a publicat primul eseu filosofic („Neodihnirea de ființă“) în anul 2001, la editura Nona din Piatra Neamț, urmând apoi volumele „Lasă-te locuit“ (Editura Junimea, 2004), „Pecetea“ (Editura Cetatea Doamnei, 2010), „Uită-te o clipă, răsare soarele“ (Editura Eikon, 2011), „Această lume nu e o concluzie“ (Editura Eikon, 2013), „De la Nistru pân la… Nisa“ (Editura Eikon 2015). Anul trecut a primit premiul Excelență în cultură la Gala Culturii Nemțene, pentru cartea „Iisus Hristos. Creștinismul. Biserica: o antologie de autori texte și teme din al doilea mileniu“ (Editura „Conta“, 2015), după ce, în anul 1995, primea premiul „Daniel Turcea“ pentru eseu și nuvelă. Din anul 2012, Dan Iacob este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău. Despre cărțile sale au scris, între alții, Adrian G. Romila, A.M Ciobanu, Sorin Lavric, premiul obținut sâmbătă, la Bacău, venind să încununeze 35 de ani de „asceză a culturii“, ca să folosim o sintagmă a filosofului Anton Dumitriu. Într-o cronică din „România literară“, filosoful Sorin Lavric puncta: „Autorul scrie elegant și lent, cu o langoare de ritm caracteristică naturilor vacilante, dar cu o luciditate dată de decepțiile recente. Neavând înclinații bovarice de autoînșelare în numele unor reverii cețoase, autorul e scutit de acreala neîmpliniților cronici, arătând în schimb un ton blând și recules, de maturitate senină“. „La 53 de ani Dan Iacob scrie clar, senin, cu o tentă reculeasă, într-o sintaxă de tăietură eseistică, fără dantelării simandicoase. Comentariile sale, de un calm halkionic, servesc ca act de mijlocire culturală, fără a avea pretenția nuanțelor originare. Dan Iacob nu e original sub unghiul gândurilor, ci autentic sub unghiul sincerității, fiind colportor al ideilor altora, pe care și le asumă după criteriul gradului de regăsire: e valoros acel scriitor în ale cărui gânduri se află pe sine“.

Cele două premii obținute sâmbătă, la Bacău, de Radu Florescu și Dan Iacob se adaugă celui obținut, anul trecut, la București, de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, pentru romanul „Laika“, la cele obținute de scriitorii Cristian Livescu, Lucian Strochi, Emil Nicolae, Adrian G. Romila, George Simon, Cezar Țucu ori Vasile Baghiu, demonstrând, încă odată, cât de puternică este gruparea literară de la Neamț. (Z.C.)