Nemțean racordat ilegal la rețeaua de curent

furt curentUn bărbat de 59 de ani, din Stănița, a fost depistat în flagrant de polițiști cu un racord ilegal la rețeaua de energie electrică.

Localnicul legase un cablu lung de 8 metri direct la stâlp și utiliza curent fără a avea contract cu firma distribuitoare. „În ziua de 7 martie 2016, ora 11, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Stănița s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică și au surprins în flagrant un bărbat de 59 de ani, din localitate, care sustrăgea curent electric direct din rețeaua unei societăți de distribuție. Polițiștii au identificat un conductor electric, în lungime de 8 metri, care trecea printr-un păr din dreptul locuinței bărbatului și care era racordat ilegal la rețeaua electrică, alimentându-și consumatorii casnici din gospodărie“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Bărbatul are dosar penal acum, urmând ca prejudiciul produs să fie stabilit de către societatea păgubită. Nemțeanul riscă acum închisoarea sau amendă, potrivit articolului 92 din Legea 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale, care prevede pentru deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar Codul Penal prevede pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru furt de energie electrică, conform art. 228 alin. 1 și 3. Poliția Neamț reamintește faptul că, în cazul consumului fraudulos de energie, toți consumatorii onești sunt afectați, pentru că aceste practici ilegale au consecințe directe asupra calității serviciilor de distribuție a energiei. Pe de altă parte, furtul de energie realizat prin intervenții neautorizate sau instalații improvizate poate genera accidente având consecințe deosebit de grave. (C.I.)