Nemțean condamnat pentru că a cerut subvenție pe nedrept

16/12/2016

Un agricultor din comuna Pipirig a fost condamnat joi, 15 decembrie 2016, de Tribunalul Neamț la închisoare cu suspendare și obligația de a munci neremunerat în folosul comunității timp de 70 de zile.

Bărbatul a fost acuzat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. El a fost trimis în judecată în luna martie a acestui an, iar DNA Bacău a reținut că în perioada 2012-2014, inculpatul, care avea calitatea de titular al unei întreprinderi individuale, a declarat în fals la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, că folosește un teren de 27 ha, pe care nu-l exploata în realitate. Procurorii au arătat că în baza acestor demersuri, inculpatul a încasat nelegal 146.589 lei. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură București s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 285.034 lei, care reprezintă creanță principală aferentă campaniilor din perioada 2012-2014, la care se adaugă dobânzi și penalități, accesorii fiscale, conform prevederilor legale.
În cauză, a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. Sentința Tribunalului poate fi atacată cu recurs. (C.I.)