*VÂNĂTORI-NEAMT: Comuna cu un şantier…(4600)
Întrebată de investiţii în derulare, primăriţa Adriana Petrariu zice că stă cam slăbuţ la acest capitol. Deşi, felul după cum arată localitatea, o contrazice. Comuna arată ca un şantier. Cel puţin, în partea centrală. Vezi pe şanţuri săpate pe distanţe lungi, mormane de pământ și multe conducte şi utilaje. Sunt lucrări subterane, scoase la suprafaţă.
*Gaz metan pe bani europeni
Sistemul de alimentare cu apă a fost realizat cu fonduri guvernamentale, alocate prin Ordonanţa 7/2006. Investiţia a fost realizată şi dată în folosinţă cu ceva ani în urmă. Dar nu-i suficient doar atât. Alimentarea cu apă trebuie să fie secondată de sistemul canalizare şi epurarea apelor menajere. Sunt reglementări europene pe care trebuie să le respectăm.
Acum, la Vânători-Neamţ se lucrează la reţeaua de canalizare, investiţie prinsă în programul Consiliului Judeţean Neamţ din acest domeniu. Lucrările se vor executa în satul Vânători.
O altă investiţie mare care a scormonit o bună parte a comunei este cea de la aducţiunea de gaz metan. O investiţie la care se lucrează „la două capate”…În paralel cu lucrările de realizare efectivă a aducţiunii cu gaz metan, se fac şi branşamente a consumatorilor la reţea.
Investiţiile la aducţiuni de gaz metan sunt rarităţi în mediul rural. Cum de a fost posibilă cea de la Vânători-Neamţ, ne-a explicat primăriţa Adriana Petrariu: „Am reuşit să obţinem o finanţare printr-un program european. De acolo ne vin banii. Altfel ar fi imposibil, fiind vorba de o investiţie foarte costisitoare. Se lucrează concomitent, la aducţiune de gaze naturale şi branşările către consumatorii din zonele respective.”
*În sfârşit, sediu nou de primărie!
După cum arată acum sediul primăriei, nu-i chiar de faţa comunei Vânători-Neamţ…Mai ales că, în timp, au fost realizate moderne obiective de inters public. Cum este cel de la Centrul cultural. „Intenţionat am lăsat la urmă sediul primăriei. Nu am considerat a fi o urgenţă. Erau alte investiţii mai presante. Ne-am mulţumit doar cu extindere cu nişte birouri.”
Acum i-a venit rândul şi acestei investiţii. Sediul vechi va fi demolat, pe acel loc urmând a fi construit noul sediu.
Ca să împace pe toată lumea, supărată acum din cauza şantierului din centrul comunei, primăriţa Adriana Petrariu a realizat un studiu de fezabilitate care va sta la baza unui program amplu de asfaltare a comunei. Se vor rezolva astfel problema drumurilor sparte, din cauza investițiilor de la canalizare şi gaz metan.
*GRINŢIEŞ: Locul unde a răsărit soarele în ianuarie
Este prima dată, de când sunt primar, în care am avut bani la bugetul local chiar de la începutul anului. Modul cum s-a făcut acum repartiţia banilor în teritoriu ne-a avantajat. Din start, am ştiut pe ce sume mizăm, la ce investiţii să ne gândim. A răsărit soarele şi la Grinţieş”, ne-a declarat primarul Vasile Alexandroaia.
În atari condiţii, altfel pleci la drum. Mai ales că deja ai în derulare investiţii. Primarul Vasile Alexandroaiani le-a prezentat pe două categorii, după sursele de finanţare.
*Investiţii pe bani româneşti
Este început sistemul de alimentare cu apă, care se va realiza prin fonduri guvernamentale alocate prin Ordonanţa 28/2014. În momentul de faţă, lucrările sunt realizate în procent de 40 la sută. „Şi tot atât nedecontate. Adică sunt lucrări făcute pe datorie”, ne lămureşte edilul şef din Grinţieş.
Au fost finalizate lucrările de la baza sportivă, s-a făcut şi recepția lor. Este o bază sportivă multifuncţională tip II, fiind amplasată în centrul comunei Grinţieş. Cu bani de la bugetul local s-a întocmit proiectul privind modernizarea unui drum comunal, pe o distanţă de 1,3 km, în satul Bradu.De fapt, în cea mai mare parte, investiția de la acest drum se va realiza tot cu bani de la bugetul local, sunt prevăzute sumele necesare.
*Pe GAL, finanţare pentru două proiecte
Prin GAL „Ceahlăul”, în comuna Grinţieş vor veni bani europeni pentru realizarea a două obiective investiţionale. Prin proiect s-a asiguat finanţarea lucrărilor pentru corectarea unui torent montan, a căror valoare se ridică la 50.000 euro. Investiţia este finalizată, s-a făcut şi recepţia. Este depusă documentaţia pentru decontul european.
Cel de al doilea proiect european depus la GAL „Ceahlău” este de o valoare mai mică, banii fiind alocaţi pentru amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii. Sunt parcurse toate procedurile, urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor, imediat ce vremea bună va permite constructorilor să se apuce de treabă. Sunt realizate toate achiziţiile.